Földön, vízen, levegőben... Miskolcon

Földön, vízen, levegőben... Miskolcon

 Nemsokára, július 10-én lesz hivatalosan 120 éves a város villamosközlekedése, ennek apropóján ebben bejegyzésben összeszedtük, hogy hányféle járművön utazhatsz, ha nálunk vendégeskedsz.

kozlekedes.jpg

Fotó: #hellomiskolc 

 

SZÁGULDÓ "ZÖLD NYÍL" EURÓPA LEGHOSSZABB FŐUTCÁJÁN

 

 A miskolci villamos a városkép egy meghatározó közlekedési eszköze. A mai Magyarország területét számítva Miskolc volt az első vidéki város, ahol villamosvonal épült ki. A százhúsz pályafutása alatt jó néhány változáson ment keresztül. Állandósága viszont, hogy amióta csak jár, Miskolc egyik legszebb és legjelentősebb utcáján - a Széchényi utcán - fut keresztül.

uj_villamos_a_tiszai_elott_2016_kupcsik_s.JPG

Fotó: #hellomiskolc 

 

 Ha a városban vendégeskedsz, és hanyagolnád az autós közlekedést, a villamos kiváló alternatíva népszerű látnivalók felkereséséhez.

 Az 1-es járat kezdőállomása - Tiszai Pályaudvar - és a végpontja - Felső-Majláth - a vasúti közlekedést köti össze az erdei kalandozás lehetőségeivel. Út közben pedig leszállhatsz róla a Selyemréti Strandfürdőnél, a belvárosban, a kisvasút kezdő állomásánál és a Diósgyőri várnál.

 Jelenleg csak egyetlen típusú villamos járja a várost: az alacsony padlós, Skoda 26 T, fehér és zöld színekben a Smart City - Okos város - program részeként egészen 2013 óta. Előnye, hogy utazás során, amellett, hogy kényelmes, klimatizált még ingyen internetezhetsz is rajta!

wifi_a_villamoson_ks_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Ahhoz képest, hogy a villamosközlekedés kezdetén még "száguldó ház alakú szörnyetegnek" keresztelték az első járműveket, hamar megszelídült és a városlakók kedvencévé vált a kötött pályás közlekedési eszköz. Érdekesség, hogy a villamosozás megindulásakor már 1899-ben öt percenként követték egymást a járatok, és akkoriban még gyakran előfordult, hogy a villamosok és a terelni való jószágok pl. tehenek között "konfliktus" alakult ki. (Ha többet szeretnél tudni a miskolci villamos történetéről, olvasd el egy korábbi blogbejegyzésünket ebben a témában.)

Múlt századfordulós képeslap a Széchenyi utcáról, forrás: villamosok.hu

 

KÖRNYEZETBARÁT BUSSZAL A VÁROSON ÁT A TERMÉSZETBE!

 

 A miskolci buszközlekedés egyidős a villamos vasútéval, ugyanis az első benzinmotoros jármű szintén 1897-ben jelent meg Miskolc utcáin. Miskolc nemcsak a villamosozásban volt az első, mivel a menetrend szerinti autóbuszközlekedés itt indult meg Magyarországon először 1903. június 8-án.

veteran_busz_a_kilatonal_pisak_danoel_2.JPG

Veterán miskolci busz. Ez a fajta jármű az 1960-as években közlekedett a városban. Fotó: #hellomiskolc

 

 Korábban csak lóvasúttal, omnibusszal és bérkocsikkal lehetett a városon belül nagyobb távokat megtenni. Az első tömegközlekedési jármű a Tiszai indóház - mai Tiszai Pályaudvar - és Diósgyőr, valamint a mai Miskolctapolca között közlekedett. Ez nem más, mint lóvontatású többszemélyes kocsi, tehát omnibusz volt, amelyeket 1882-ben cseréltek lóvasútra.

 Ha turistaként érkezel hozzánk az 1-es, 2-es, 20-as, valamint az 5-ös és 15-ös buszokkal utazhatsz leggyakrabban. Az 1-es járat a Tiszai Pályaudvartól egészen a Majális Parkig visz ki, ahonnan gyalogosan is felkeresheted a Miskolci Állatkert és Kultúrparkot. A 2-es és 20-as járat a Miskolctapolcára látogatók járata, tehát ha barlangfürdőzni készülsz, ezekkel juthasz ki célodig. Új járat a június 17-től közlekedő 290-es, mely Újdiósgyőrt és Miskolctapolcát köti össze. Az 5-ös és 15-ös járat 1-es villamosos vagy buszos átszállással Felső-Majláth állomástól visz ki Lillafüredre. A 15-össel esetleg Garadnáig - a Pisztrángoshoz - vagy egészen Ómassáig is kilátogathatsz.

 A buszközlekedésben Miskolc szintén zöld város. Az új CNG buszok, környezetkímélő, gázüzemű autóbuszok, melyek 2016-tól álltak forgalomba. Károsanyag-kibocsátásuk szinte semmi, így ha az autód helyett ezeket a buszokat választod, még a környezetedért is teszel.


buszos_varosnezes_20160227_ks_2.JPG

Új CNG-busz, Fotó: #hellomiskolc

 

ÉLMÉNYDÚS ZÖTYKÖLŐDÉS A HEGYEK ÉS VÖLGYEK KÖZÖTT - A LILLAFÜREDI KISVASÚTON

 

 Kevesen tudják, hogy a miskolci a legforgalmasabb kisvasút az országban a budapesti után, ami nem lehet a véletlen műve. A miskolci kisvasút vonala ugyanis a hazánk egyik legszebb táján - Lillafüreden - visz végig.

kisvasut01.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Dorottya utcáról, a kezdeti, városi állomások után hamar tovagördül az erdőbe. Irány a természet! A vonat a Szinva-völgyébe visz, az erdők rengetegébe, majd bebújik a szikla belsejébe, és megérkezik az egyedi hangulatú, meseszép Lillafüredre.

kisvonat_2016_junius_ks_11_kicsi.jpg

Hámor a kisvasút ablakából. Fotó: #hellomiskolc

 

 Csodaszép kilátás, tiszta levegő, andalító zötykölődés, egy izgalmas viadukt és két alagút. A folytatásban a kristálytiszta patakjáról nevezetes Garadna-völgyében zakatolhatsz tova, ahol megkóstolhatod a helyi különlegességet, az itt nevelt sebes pisztrángot. A kisvonat egyébként elhalad egy jelentős és látványos ipartörténeti emlék, a Fazola-kohó mellett is. Ezt a helyszínt is választhatod megállónak, ha kedveled a szokatlan építményeket.

2013_majus_garadna_ujmassa_kupcsik_s_053_kicsi.jpg

Újmassa, Fazola-kohó. Fotó: #hellomiskolc

 

LEBEGÉS A FRISS HEGYI LEVEGŐN - LILLAFÜREDI LIBEGŐPARK

 

 Miskolc egyik legújabb közlekedési járművének tekinthető a Lillafüredi Libegő, mely a Jávorhegyet és az Oxigén sétaút kiindulási pontját köti össze Lillafüreddel. A 2016-ban átadott attrakció felfelé és lefelé is páratlan élmény.

libego_szabo_zsolt_1_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A pálya több mint egy 1 km-t tesz meg több, mint 250 méteres szintkülönbséggel. Az utazás ideje változó, mert függ a további beszállók tempójától és az időjárástól, de nagyjából csak egy irányba kb. 10-15 percet tesz ki.

libego_szabo_zsolt_5_kicsi_1.jpg Fotó: #hellomiskolc

 

 Előnye továbbá a libegőnek az élménydús utazáson túl, hogy korábban a Jávor-hegyet Lillafüredről csak gyalogosan lehetett megközelíteni. A libegő felső állomásától pedig egy könnyű túrával felkereshető a gyógyító köveiről és gyógyfüveiről nevezetes Bükkszentkereszt vagy akár a lélegzetelállító panorámájáról híres Fehérkő.

feherkolapa_ks_1.JPG

Fehérkő monumentális látványa Lillafüredről. Fotó: #hellomiskolc

 

CSÓNAKKAL MISKOLCTAPOLCÁN ÉS A HÁMORI-TAVON

 

 Nem igazán közlekedésre, hanem inkább kellemes időtöltésre kiváló tipp a csónakázás és vízibiciklizés Miskolc két pontján: Lillafüreden és Miskolctapolcán. Főleg a romantikára vágyók számára ideális választás bármelyik helyszín. Miskolctapolcán a növényekben - és néha mókusokban - dúskáló parkban találsz egy kis csónakázótavat, amely közel esik a Békás-tó kicsiny szigetéhez. Utóbbihoz az örök szerelem legendája kötődik.


tapolca_csonakazoto_ks_7_kicsi.jpg

Miskolctapolca csónakázótó. Fotó: #hellomiskolc

 

 A lillafüredi Hámori-tó csodálatos környezetével ragadja magával az ide érkezőt. A smaragdszínű víztömeg szomszédságában áll a lillafüredi Palotaszálló, amely a tóról szemlélve felejthetetlen látvány. Nem csoda, hogy ezen a környéken forgatták az 1930-as évek Meseautó című filmjét!

csonakazas_nyaron_pd_3.jpg

Fotó: #hellomiskolc 

 

HÓDÍTSD MEG A HEGYET SEGWAYJEL ÉS TEREPROLLERREL!

 

 Utoljára, de nem utolsósorban hagytuk azokat az élményeket, melyeket a Lillafüredi Kalandparkban tudsz kipróbálni. Ez a segway és a tereproller. A kalandparkból többféle túrán vehetsz részt nehézségi szinteknek megfelelően. Tehát a kezdő segwayezéstől, az első hegyi kihívásokon át az igazi hegymászó kalandokig , bejárhatod a Bükk hegyeit és völgyeit ezzel a kétkerekű csodával, amely néha olyan, mintha a gondolat erejével irányítanád.

lilafured_libegopark_mreni_13_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A másik közlekedési eszköz, amit kipróbálásra ajánlunk, a Hilldog becenevű, vastagkerekű roller, amely egy Magyarországon teljesen újnak számító tartalmas szórakozást ígér. A Hilldog túrák libegőzéssel kezdődnek, mivel a túraútvonal a Jávorhegy tetejéről indul, adrenalindús kerekezésre csábítva.

hilldog4.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

TIPP: Tudtad, hogy a 24, 48, 72 vagy 120 órás Miskolc Pass turisztikai kártyákkal a miskolci buszokon és villamosokon térítés nélkül és korlátlanul utazhatsz? Ugyanígy egy oda-vissza út a Lillafüredi kisvasútra érvényes, turisztikai kártyák felhasználásával. A libegőzés árából szintén 10% kedvezményt kaphatsz, úgy ahogy a Lillafüredi Sport- és Kalandpark Extra jegyének árából is. További információ: miskolcpass.commiskolc_pass_72_h.JPG

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!