Ismerd meg Miskolc központjában emelkedő 234 méter magas dombot, a vulkáni eredetű "Avas hegyet", amely 300-400 éves pincéknek ad helyet!

A miskolci szőlőtermesztést már a 14. század elején megemlítik egy oklevélben, ennek fontosságát is jelképezi, hogy az 1694-ben készült címeren már a szőlőfürt is megjelenik, ami azóta is része a város címerének. A török hódoltság idején visszaesett a szőlőművelés, de végleges eltűnését az 1880-as években terjedő filoxéria vész okozta. A pincék azonban nem maradtak üresen, ugyanis a kereskedők gondoskodtak a piac fenntartásáról, az egri és Tokaj-hegyaljai borvidékeken termett szőlőből készítették boraikat.

Változatos bor- és pincekultúrájának és központi elhelyezkedésének köszönhető, hogy a nevesebb borházakban számos asztaltársaság jött létre. Lévay József költő, műfordító nevéhez fűződik az első ilyen társaság, melynek többek között tagja volt Erdélyi János, Gyulai Pál, Arany János és Tompa Mihály, de Móra Ferenc is vezető szerepet töltött be egy másik asztaltársaságban és haláláig rendszeres látogatója volt a városnak.

A bor és a pincék mellet egyéb látnivalókat is megcsodálhatunk az Avason. A középkorban épült gótikus stílusú avasi református templom, a mellette álló 16. századi harangtoronnyal és a mögöttük elhelyezkedő műemlék temető is a város jelképeinek számítanak. A templomtól nem messze található az Avasi kilátó, ahonnan csodálatos kilátás tárul a látogatók elé. A város templomai mellett, tiszta, napos időben akár még a Zempléni-hegységet és a tokaji Kopasz-hegyet is szemügyre vehetik.