Avasi kilátó


Nézz körül a belváros hegyén magasodó 72 m magas kilátóból, mert Miskolcot fentről is érdemes látnod!

Miskolc belvárosában magasodó kilátóból több mint 180 fokos panoráma nyílik a város felé. Nyitott terasz gondoskodik a pazar élményszerzésről!

Egy kis történelem:

Az Avasi kilátót, amely Miskolc egyik legismertebb jelképének számít, 1963-ban építették Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján,  A mai kilátótól keletre már korábban is álltak fából készült szerkezetek, pl. a Rákóczi-kilátó. Az első, tűzoltó őrtoronyként működő kilátó felállítását a Borsodi Bükk Egylet határozta el, 1901-ben. Azonban még 1906-ban, Rákóczi hamvainak Kassára szállításakor is csak egy ideiglenes kilátót tudtak emelni. A torony 1934-re készült el Szeghalmy Bálint városi főmérnök tervei alapján. 1943-ban egy tűzeset kapcsán komoly, de kijavítható károsodást szenvedett. 1956 decemberében viszont olyannyira leégett, hogy évekig csak a csigalépcsője volt látható. 

A mai Avasi kilátót 1963-ban adták át, 2023-ban pedig teljes felújításon esett át. A kilátóterasz, amelyről gyönyörködhetünk Miskolc szépségeiben, szabadon látogatható. Mellvédjén Országh Gábor szobrászművész makettjei a város legikonikusabb épületeit jelenítik meg.

A torony egy kicsit ijesztő érdekessége, hogy a felső antennák maximális kilengése 45 cm!