Szinva tanösvény


Járd végig a Szinva tanösvényt, amely a Bükki Nemzeti Park keleti kapujaként is ismert Herman Ottó emlékparktól egészen Lillafüredig vezet!

A négy kilométer hosszúságú tanösvényen haladva a Szinva- és a Garadna-patakok völgyét és a Kiss-fennsíkot járhatjuk be, mely által megismerhetjük a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit.

Tanösvény a Bükkben

A túraútvonal komplex környezetismereti tanösvénynek minősül, mert átfogó képet ad az itteni terület flórájáról és faunájáról, ugyanakkor nagyon szép geológiai körképet is kapunk a Bükk hegységről.

A Szinva tanösvény legszebb állomásai a Szinva-patak melletti égeres, a Molnár-szikla gyertyános-tölgyes növénytársulása, valamint a mészkő-sziklagyep növény- és állatvilága. Itt különleges kőzettani jelenségekben sincs hiány, mert az ország karsztjelenségekben egyik leggazdagabb tája.

Az őskori ember egykori lakhelye

A Bükk ezen részén túrázva igazi időutazást is tehetünk, hisz itt található az őskori Szeleta-kultúra "középpontja", a Szeleta-barlang és a Szeleta-zsomboly, amely hazánk egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.