Széchenyi utca


Járj emelt fővel! A belváros teljes hosszán végighúzódó, a XIX. század hangulatát idéző Széchenyi István utca maga az élő történelem!

A Széchenyi utca maga az élő történelem, ugyanis itt található Miskolc egyik legrégebbi lakóháza, a Rákóczi-ház, a mai Magyarország első kőszínháza, a klasszicista Miskolci Nemzeti Színház, és az egyik legszebb körfolyosós ház, a Weidlich-palota szecesszió épülete! Érdemes végigsétálni Miskolc főutcájának belvárosi szakaszán!

A Széchenyi utca névadójának, a "legnagyobb magyarnak" szobrát a Városház téren találod! Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész mészkő alkotását 1994-ben avatták fel. A város főutcája 1861 óta viseli Széchenyi nevét. A politikus három alkalommal járt Miskolcon, nagyban támogatta a város kulturális életét, jelentős összeggel járult hozzá a Miskolci Nemzeti Színház megépítéséhez.

A Széchenyi út és a Kazinczy utca kereszteződését a miskolciak csak Villanyrendőr néven emlegetik, amely a főutca sétálóutcává alakítása előtt a legfontosabb kereszteződésként a város kereskedelmi élete központjának számított. Mai nevét arról kapta, hogy itt működött a város első közlekedési lámpája. Közvetlenül a Villanyrendőr mellett helyezkedik el a Szinva terasz, mely a belváros üde színfoltja köztéri szobraival és a Szinva patak mesterséges csobogójával.

A Széchenyi utca a történelmi jelentősége mellett a város bevásárlónegyede is egyben. Itt találjuk a Centrum áruházat, a Szinvapark bevásárlóközpontot, a Bató-házat, a Metropol áruházat és a közelben a Miskolc Pláza épületkomplexumát is.

Az üzleti negyed után rögtön a belváros legnagyobb közlekedési központjához, a Búza térhez jutunk. Innen az ország minden tájára indulnak távolsági buszok. Régebben a közelben egy patak hídja állt, ezért az idősebb lakosok ma is Ady-híd néven emlegetik a Széchenyi utca és Ady Endre utca kereszteződését.

A Széchenyi utca egyike annak a kilenc utcából álló együttesnek, mely 12 kilométeres hosszával egész Miskolcot, sőt Diósgyőrt is átszeli. Sokszor és sajnos tévesen emlegetik a Széchenyi utcát Európa leghosszabb sétálóutcájának. A valóság az, hogy maga a sétálóutca csak egy kilométeres szakaszt tesz ki a 12 kilométeres utca együttesből.