5 ok, hogy miért pattanj bringára Miskolcon

5 ok, hogy miért pattanj bringára Miskolcon

 Nyáron egyre többen vágnak neki az ország felfedezésének két keréken. Van, aki a szálláshelyen vagy annak közelében bérel biciklit, van, aki magával viszi. A bringázásnak a Bükk-hegység völgyeiben is sok-sok előnye van, ezek közül szedtünk össze néhányat, melyek csak tovább biztathatnak, miért ülj fel a vasparipára.

biciklipexels.jpeg

 

1. KEVÉS TEKERÉS, SZÁMTALAN ÉLMÉNY

 

 Miskolc egy olyan város, ahol a keresztbe futó hosszabb utak mentén haladva nehéz eltévedned, ha van egy térképed. (online térkép itt) Biciklivel nem is megerőltető az út a legnépszerűbb látnivalókhoz. Akár egy nap alatt is bebarangolhatod a várost Miskolctapolcától, a belvároson át Lillafüredig vagy fordítva.

 Miskolctapolca a biciklisek számára ideális helyszín. A hatalmas növénygazdagsággal parkot és a csónakázótavat könnyen körbekerekezheted.

tapolca_csonakazoto_ks_7.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

Közben, kipróbálhatod a bobot is, vagy akár mehetsz egy kört a Kalandtúra Parkban.

 Miskolctapolcáról elkalandozhatsz a Görömbölyi történelmi pincék felé vagy a belvárosban folytathatod utad, ahol szusszanhatsz egy kicsit a Szinva teraszon, a Hősök terénél, az Erzsébet vagy a Szent István téren.

biciklis_hosok_tere_ks_6_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Széchenyi utca érdekesebb épületeinél is elidőzhetsz néhány percre: a szecessziós Weidlich-palotánál, a történelmi jelentőségű Rákóczi-háznál vagy a romantika korában épült Nemzeti Színháznál, melynek őse az első kőszínház volt a jelenlegi Magyarország területén.

 Ajánljuk a belvárosi kerekezéshez a GUIDE@HAND Miskolc alkalmazás Miskolc a múltban sétáját, mellyel sok-sok mindent megtudhatsz a város titkairól, híres épületeiről, templomairól. Az egyes POI-k - állomáspontok - pedig biciklivel csak néhány percre helyezkednek el egymástól.

 A belváros után irány az egykori lovagvár Diósgyőrben!

diosgyori_var_2014_aug_ks_12.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 Ha pedig még van benned erő, akkor még akár a festői Lillafüredet is beveheted, a Bükk felé kanyargó főútnál haladva.

szeleta-dolka-gerinc_17_20160522_jz_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Ha pedig a célod Miskolctapolca - nem pedig indulási pontod - egy jót csobbanhatsz a tekerés után a Miskolctapolca Barlangfürdőben.

 

2. KALANDOS TEKERÉS ERDEI UTAKON

 

 Az előbb már szó volt Lillafüredről, illetve a korábbi bringás bejegyzésünkben is említettük, hogy a Hámori-tó környéke és a Lillafüredi Függőkert környéke is élvezetes biciklis állomás, de Miskolcról más erdei utak is várnak.

erdobicikli.jpg

 

 Kijuthatsz két keréken Bükkszentkereszthez, az újmassai Fazola-kohóhoz és a Lillafüredi Pisztrángtelephez is. Dimbes-dombos kerékpáros túrával Jávorkútról Nagymezőre és Bánkútra barangolhatsz. (Utóbbihoz azonban érdemes a kerékpárt Jávorkútig autóval felvinni.)

bukkszentkereszt_2015_nyar_kupcsik_s_5_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc 

 

 Ómassa felől is érdekes utakat járhatsz be. Feltekerhetsz például egészen Szentlélekig, ahol egy turistapark  és a vadregényes környezetben álló pálos kolostorrom fogad.

 Hosszú távú biciklis útvonalként ajánljuk a Miskolc Maraton 27 km-es távját, ami egészen Varbóig visz ki, ahol egy kedves kis horgásztóban gyönyörködhetsz.

 

3. HŰSÍTŐ SZÖKŐKUTAK, FORRÁSOK, PATAKOK ÉS VÍZESÉSEK 

 

 Miskolcon és környékén az utadat sok-sok vizes látnivaló szegélyezi. A belvárosban négy nagyobb téren - a Népkertben, a Szinva teraszon, a Hősök terén, az Erzsébet téren - is szökőkutak látványától érezheted egy kicsit hűvösebben magad. A belváros több pontján a hőségben párakapuk hűthetnek le.

erzsebet_ter_szokokutas_2015_05_ks_4_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Diósgyőrben már a Szinva-patakra is rácsodálkozhatsz egy-egy hídon ácsorogva. Lillafüreden pedig a "természet párakapujában" hűsölhetsz a nagy vízesésnél a Függőkertben.

img_6676_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Hámori-tó végénél a Garadna-patak vízével pocsolhatod egy kicsit össze magad. Út közben több forrásra is bukkanhatsz a biciklis utak mellett. Az egyik ilyen a Pisztrángtelep közelében fakadó Margit-forrás, a másik pedig a Szövetség-forrás a kisvonat garadnai végállomásánál.

garadna_20150915_kupcsik_s_35_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

4. AMÍG A BICIKLID PIHEN, ADDIG EHETSZ EGY JÓT

 

 Miskolc belvárosában több helyen is biciklitároló segíti a parkolást, és azt, hogy a bringád biztonságos helyen legyen. Ezekhez a helyszínekhez közel pedig találhatsz egy-egy jó éttermet is.

 A Görgey utcai, könyvtár melletti biciklitárolóhoz közel találod a Drót Bisztrót és a Dűlő Éttermet.

drot_ks_3.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 

 A Szinva terasznál a Lokalistában ülhetsz be egy hangulatos vacsorára vagy ebédre.

 Az Erzsébet térhez közel javasoljuk a Leves Gasztroműhelyt, főleg ha a fiatalabb generációhoz tartozol. Itt megtalálhatod az ízlésednek valót. Minden nap többféle leves közül választhatsz, amelyek mellé főfogást vagy szendvicset választhatsz.

a_leves_ks.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 

 Azoknak, akik adnak az eleganciára, azok számára a Városház térhez közel eső Impresszó Klub-Étterem kipróbálását részesítjük előnyben. A jövőben két színvonalas étkezőhelyet is megtalálhatsz majd Széchenyi utcáról könnyen megközelítően. Azt csiripelik a madarak, hogy az encsi "Anyukám mondta" új üzlete és a diósgyőri Végállomás Bistorant is itt terjeszkedik, valóságos gasztroparadicsommá varázsolva a belvárosi sétálóutcát.

 

5. CSATLAKOZHATSZ A VÁROS NÉPSZERŰ BRINGÁS RENDEZVÉNYEIHEZ

 

 Miskolcon és környékén az évben több jeles versenyt és rendezvényt is tartanak a bicajosoknak. Ilyen például a Critical Mass, amely két jelentős környezetvédelmi esemény az autómentes világnap és a Föld napja köré szerveződik. A legnagyobb durranásnak idén az országos Tour de Hongrie ígérkezik, amely meghódítja Miskolcot is július 1-én. Ezen a napon a miskolci Szent István téren B!ke Day biciklis bulit rendeznek délután két órától.

 Annak megünneplésére, hogy az országos kerékpáros körversenyen nálunk tekernek a célkapuba a biciklisek külföldi és haza nagyágyúi, izgalmasabbnál izgalmasabb kerékpározáshoz köthető attrakciókkal és programokkal csábítják bicajozásra a nagyokat és a kicsiket. Lesz bringával hajtott limonádégyár, tandem, triálshow, group cycling. A kicsiket pedig mini KRESZ-pálya bűvölheti el.

 Ha az eseményre kialakított bringatárolóba teszed le a bicajodat, akkor még ajándékot is kapsz. Várható még véradás és még néhány délutáni koncert. Este pedig egy fergeteges After-Bike Partyn bulizhatsz.

bikeday2.jpg

 

TIPPEK ÉS LINKEK:

- A következő járműveken szállíthatsz külön jegy megváltása mellett kerékpárt Miskolcon: Skoda típusú villamos és Lillafüredi kisvonat.

- Itt találhatsz egy térképet Miskolcról, melyen a bicikli utak külön jelölést kaptak: Miskolc térkép (hellomiskolc.hu)

- miskolci kerékpártárolók listája (hellomiskolc.hu)

- kerékpáros közlekedési információk (MVK Zrt.)

- Fontos információk a kerékpár szállításáról és lakatolásáról: A kerékpár szállítása és tárolása (kerekparosmiskolc.hu)

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!