Pannon-tenger Múzeum


Fedezd fel a Dinók földjét, az Őserdei ösvényeket és a Kárpátok ásványait a Pannon- tenger múzeumban!

A Pannon-tenger kiállítóépület földtörténeti és őslénytani kiállításán, felderítheted a balesetet szenvedett kutatóexpedíció nyomait. A Kárpátok ásványai című kiállítása mintegy 140 négyzetméteres összterületen, kb. ezer példányon keresztül mutatja be a hegységrendszer ásványvilágát. Az Őserdei ösvényeken játékosan tanulhatunk a Föld mágnesességéről, és különféle, a miocénhez köthető nyersanyagokról, vagy akár szemtanúi lehetünk egy vulkánkitörésnek is. Maradványaikon keresztül 18 millió év élővilágával találkozhatunk.

Egy kis részletezés:

A Dinók Földjén-MezoZooikum című kiállításon a kutatóexpedíció nyomába eredhetsz!Vizsgáld meg utazóládáikat, berendezéseiket, rajzaikat, feljegyzéseiket, melyeket 185 millió évnyi időutazásukra magukkal vittek. Biztos lehetsz benne, hogy bármennyit is tudsz már a dinók koráról, a kiállításon találsz még új és érdekes információkat! 

Az Őserdei ösvényeken című kiállításon a fő téma a felső miocén kori mocsárciprus-erdő, és ennek ürügyén a Pannon-medence élő és élettelen környezete. A kiállításon külön hangsúlyt fektetnek a miocén kor történéseinek napjaink természeti környezetét és gazdaságát befolyásoló hatásaira. A központi témakör szerves részét képezi a világszerte ismert rudabányai őslénytani lelőhely. Az itt előkerült, 10 millió éves Rudapithecus hungaricus és Anapithecus hernyáki ősmajmok a főemlősök evolúciójában fontos szerepet töltöttek be, ezért a teljes leletegyüttes önálló teremben kerül bemutatásra.

A Kárpátok ásványai című állandó kiállításon 19 ezer leltározott tételből válogatott ásványokat és kőzeteket láthatunk! A tudományosan megalapozott, de részben virtuális valóságba „csomagolt” kiállítás egyes elemei nemcsak láthatók, de témáktól függően szagolhatók, tapinthatók és mozgathatók, minden korosztálynak lehetőséget adva a játékos ismeretszerzésre.