Miskolci Galéria - Rákóczi-ház


Keresd fel a galériát, amely a képzőművészet, a múzeumpedagógia és tehetséggondozás szolgálataként működik városunkban!

A kúria és II. Rákóczi Ferenc neve a nagy szabadságharc után forrt össze, mivel a fejedelem két alkalommal is vendégeskedett az akkor még panzióként is funkcionáló épületben. 

Egy kis ismertető:

A Miskolci Galéria központi épülete a galéria igazgatóságának, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Az egyik ilyen állandó kiállítása a Kondor-teremben megtekinthető Kondor Béla munkásságáról szóló tárlat.

Időszaki kiállításként helyet kapnak itt a periodikusan jelentkező kiállítások - Országos Grafikai Triennále, Téli Tárlat - és tematikus kiállítás-sorozatok mellett, kortárs hazai és külföldi alkotók, alkotócsoportok bemutatói. Tudományos konferenciáknak, művészeteket népszerűsítő programoknak és társművészeti rendezvényeknek is helyszíne a ház, jó akusztikájú termei és hangulatos, mediterrán jellegű udvara miatt.

A Rákóczi-ház egyébként Miskolc legöregebb emeletes háza. Az emeletes barokk épület a szomszédos Sötét-kapuval együtt hangsúlyos és jellegzetes pontja a település főutcájának. Dőry Ferenc építette 1652 körül, 1702-ig az egyetlen emeletes háza Miskolcnak. A XVIII. század elején két alkalommal II. Rákóczi Ferenc fejedelem szállásaként szolgál a kúria, innen a mai közkeletű elnevezése a Rákóczi-ház.