Húzz kényelmes cipőt és irány a Bükk, ismerd meg a Forrás-völgy tanösvényt!

Húzz kényelmes cipőt és irány a Bükk, ismerd meg a Forrás-völgy tanösvényt!

A Bükk szépsége minden évszakban páratlan, de nyáron még vonzóbbá teszi, hogy akár egy kis időre is a természetbe menekülhetünk a városi hőség elől. Szerencsére változatos túraútvonalak és tanösvények közül válogathatunk, így akár gyerekekkel is biztonságosan túrázhatunk. Ilyen például a Forrás-völgy tanösvény is, amelyet bátran ajánlunk családoknak, kezdő túrázóknak, természetkedvelőknek.

Forrás-völgy tanösvény

Adatok:

Táv: 3,2 km

Időigény: 2-3 óra

Túratípus: gyalogtúra

Túra besorolás: könnyen teljesíthető; ideális családoknak, természet kedvelő szenioroknak

Leírás: Jelzése a fehér négyzetben stilizált bükkfa. A tanösvény 10 db táblával ellátott, kifejezetten az erdőgazdálkodás témaköreit bemutató ösvény. A tanösvény érinti a Forrás-völgy fokozottan védett, de látogatható barlangjait, a Kecske-lyukat és a Büdös-pestet, valamint a Király-kút nevezetű forrást.

Megközelítés: A Sanofi-Chinoin gyógyszergyár bejáratától indul a tanösvény. Az autóval érkezők a kinti ingyenes parkolóban hagyhatják járműveiket. Tömegközlekedéssel érkezők az 1-es autóbusz végállomásáról indulhatnak a gyógyszergyár felé, vagy az 5-ös autóbusz azon járataival, amely érinti a gyógyszergyár megállóhelyet.

Látnivalók: A túra során több barlang is megtekinthető. Tavasszal kifejezetten szép a Forrás-völgy növényvilága. A séta vonalán 10 információs tábla található, melyen keresztül megismerhetjük az erdőgazdálkodást.

Felszereltség: Fontos az évszaknak megfelelő, réteges öltözködés és olyan cipő használata, amely fogja a bokát. Vigyünk magunkkal vizet, elsősegélykészletet, sosem tudhatjuk, mikor vehetjük hasznát! A zseblámpát se hagyjuk otthon, segítségével megtekinthetjük a barlangban lakó denevéreket!

+ Programtipp, kitekintő: A Büdös-pest barlangnál rátérhetünk a piros négyzetre, majd a kék átlóval jelölt tanösvényen továbbmenve a Szeleta-tetői kilátó teraszra juthatunk el, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a lillafüredi Palotaszállóra és környezetére.