Bükki Csillagda


Ismerd meg a csillagokat, érints meteorit darabokat, szerezz élményt a planetáriumban, utazz a VR látványvilágában, nézz szét madártávlatból!

A Bükki Csillagda kiállításának központi témája a Nap. Éltető csillagunk Földre gyakorolt hatása mellett a csillagtípusok, a csillagok élete és Napunk szemmel láthatatlan jellemzői is bemutatásra kerülnek.A hazánkban páratlan meteoritgyűjteményt a látogatók megérinthetik, szerkezetüket pedig meg is ismerhetik egy speciális mikroszkóp segítségével.A világ legnagyobb sorozatgyártásban készült csillagászati kupolája alatt kapott helyet a létesítmény fő műszere egy 61 cm átmérőjű Korrigált Dall-Kirkham típusú asztrográf. A távcső elsődlegesen asztrofotózás céljára készült, ám vizuális észlelésekre is kiváló. A Közép-Európában páratlan élményt nyújtó planetáriumábanaz égbolt csodáit a 8 méter átmérőjű, különleges kupolán jelenítjük meg!

A VR-szobában és az előtérben elhelyezett VR-platformokon a modern kor technikáját is segítségül hívják, a sárkányrepüléses élménykor pedig  360 fokban nézhetsz szét a Bükk fölött. 

    A Bükki Csillagdához kapcsolódó 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvényen  a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékeit ismerheted meg.