Avasi református műemlék templom


Ismerd meg Miskolc belvárosának legrégebbi épületét harangtornyával együtt, hiszen a város egyik legszebb épületegyüttese, műemléke!

A belvárosi sétánk során érdemes a macskaköves lépcsőkön az Avasra sétálni és megtekinteni az ősi templomot, mellette a festői hatású, hosszú ideig a város emblémájaként is ismert harangtornyot és a város legrégebbi temetőjét!

Egy kis történelem:

Ezen a helyen már a XIII. században állt egy egyhajós, román stílusú kisméretű templom, melyet többször bővítettek, majd háromhajós gótikus csarnoktemplommá építették át. A török hódoltság idején többször érte támadás Miskolcot, ezek során 1544-ben a templom kiégett. Két évtized eltelte után épült újjá, most látható egyszerűbb formában. Az épület legutóbbi helyreállítását 2020-ban fejezték be.
A templom kiváló akusztikájú. Az 1895-ben épült Angster-orgonát évről évre megszólaltatják neves hazai és külföldi orgonaművészek.
A templomban emléktábla idézi a nagy reformátornak, Dévai Bíró Mátyásnak, valamint az 1848-49. évi országgyűlés elnökének, Palóczy Lászlónak az emlékét.
Az avasi református templomtól nyugatra helyezkedik el az egyik legszebb műemlékünk, a XVI. századból fennmaradt harangtorony. Harangjátéka 1941-ből való.  A templom környékét évszázadok óta temetőnek használják. Itt találjuk többek között Szemere Bertalan márvány sírkövét, Palóczy László nagyméretű márvány obeliszkjét, a Latabár színészdinasztia családi nyughelyét, itt nyugszik Tompa Mihály édesapja is.

A templom előzetes bejelentkezéssel látogatható, elérhetőség:  +3646/358-677