A fesztivál, amit minden évben izgatottan várunk!

A fesztivál, amit minden évben izgatottan várunk!

Miskolc ismét a film fővárosa

Erős versenyprogrammal, kiemelkedő klasszikusokkal és hihetetlen filmes pörgéssel startol a CineFest 18. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Összeszedtük az idei legjobb programokat és a legfőbb érveket, miért nem szabad kihagynod.

Aki csakis a mozizás kedvéért jönne Miskolcra, biztosan nem fog csalódni ebben a több mint egy mozis hétben. Ugyanis a versenyprogram már eleve olyan filmeket tartalmaz, amelyeket mindenkinél hamarabb láthatsz Miskolcon.

A fesztiválprogram

A nyitónapon három nagyon eltérő, de egyaránt rendkívül izgalmas mozi várja az érdeklődőket: egy szupersztárokkal teli nyomozás (Ecc, pecc, ki lehetsz?), egy litván sci-fi (Vesper) és az év legnagyobb dokumentumfilm-szenzációja, egyben romantikus története (Tűzben edzett szerelem). Nagy várakozás előzi meg az Erőss Zsolt hegymászó életét bemutató Magasságok és mélységek c. film szombati bemutatóját is.

A program a filmes szakemberek szerint is kiemelkedő. A fesztivál szakmai színvonalát mutatja az is, hogy számos kategóriában ítélnek oda díjakat pl. a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége vagy az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsürijei is. De díjazzák a legjobb rövid- és dokumentumfilmeket; a magyar animáció ifjú tehetségei a Dargay Attila-díjért versengenek, de kiosztják a fesztivál 2 legrangosabb elismerését, a Pressburger Imre-díjat és a Zukor Adolf-díjat is.

A fesztivál nemzetköziségét jelzi pl. az is, hogy lengyel filmbemutató és közönségtalálkozó, valamint többek közt kínai filmek is szerepelnek a programban.

Klasszikusok a mozivásznon

Ahogy minden évben, idén is több régi kedvencet vetítenek újra. Rófusz Ferenc tiszteletére levetítésre kerül az Oscar-díjjal kitüntetett A légy. Különleges filmcsemegének ígérkezik a Star Trek II:Khán harangja rendezői változata is.

Helyszínek: Művészetek Háza - Pressburger-, Uránia és Béke terem, Csodamalom Bábszínház - Zukor terem

Nem mindennapi időszaki kiállítás is nyílik Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyűjteményéből. A Miskolci mozitörténelem plakátokon c. kiállítás a Művészetek Háza Galériájában ingyenesen látogatható szeptember 10. (szombat), 17:00 órától a Filmfesztivál teljes ideje alatt.

A 120 éve született Pressburger Imrét állítja a fókuszba a fesztivál filmtörténeti programja, amelynek névadója a város első mozija, az Apolló. A Pressburger-korabeli Miskolcon tett képzeletbeli időutazás nemcsak az Oscar-díjas Pressburger életútját, hanem a 19-20. század fordulójának kivételesen izgalmas városát is bemutatja. Az pedig már hagyománynak tekinthető, hogy a Művészetek Háza nagyterme a fesztivál idején Pressburger-terem nevet visel.

Életműdíjasok

A CineFest egyik nagy hagyománya, hogy minden évben életműdíjjal fejezi ki a zsűri tiszteletét egy-egy híres filmrendező vagy színész előtt. A fesztivál ünnepélyes megnyitóján Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának tagja részesül életműdíjban, a zárógálán pedig a legendás hazai animációsfilm-készítő, Rófusz Ferenc sok évtizedes kiemelkedő, nemzetközileg is elismert munkásságáért kapja az elismerést. Az eddigi életműdíjasokat és az európai mozi nagyköveteit bemutató kiállítás a Művészetek Házában látható.

Különleges kísérőrendezvények

CineFesthez számos izgalmas program csatlakozik. Az Avasi Kvaterka Film & chill igazi boros, mozis, gasztronómiai programmal örvendezteti meg a nem csak kultúrára szomjazókat. A Polgármester Pincében, a Pinyóban, az Avasi Bortanyán és még néhány más helyszínen zenei programok, gasztrocsemegék, több borászat friss mustjai és borai gondoskodnak a hamisítatlan avasi hangulatú vigasságról.

Az Air Partner Lounge vendégeit péntek és szombat esténként DJ Astro és DJ Lui Big szórakoztatja.

Ha kíváncsi vagy, ezeken kívül mi várható még a városban a CineFesttel egy időben, keresd eseménynaptárunkat!

Képek forrása: cinefest.hu, hellomiskolc