Népkert

Elérhetőség

3525 Miskolc, Népkert

A Miskolc belvárosában található Népkert a város harmadik legnagyobb parkja, valamint a belvárost tekintve viszont a legnagyobb összefüggő zöld terület. A parkot az 1870-es években alakították ki, amikor is ez a terület még a város külterületének számított.

A Népkert születése után nagyszabású építkezések kezdődtek Miskolc ezen részén. A reprezentatív villák és szép lakóházak emelkedtek ki gazdag lakónegyedet alkotva. A villanegyed klasszicista épületei ma is régi korokat felelevenítő gyöngyszemekként emelik Miskolc belvárosának kellemes hangulatát.

Az 1890-es évek végén a park még az Erzsébet-liget nevet viselte, itt avatták fel 1899-ben Stróbl Alajos alkotását, az Erzsébet királynét ábrázoló mellszobrát.

A Népkert szobrai és intézményei:

A Népkert szoborparkját Sissi szobra mellett számos nagyszerű műremek alkotja, mint például:

  • Tompa Mihály mellszobra
  • Jókai Mór író mellszobra
  • Géniusz szobor

Miskolc a II. Világháború után gyors növekedésnek indult, s ennek köszönthetően a Népkert lassan belvárosi területté vált.

A szobrok mellet a Népkert része a Hajós Alfréd által tervezett Miskolci Vigadó Étterem. A liget hűs árnyékot adó fái alatt a gyerekeket játszótér is várja.

Itt található Miskolc egyik sportközpontja, a Miskolc Városi Szabadidőközpont, ami magába foglalja a sportcsarnokot, a jégcsarnokot, valamint a műjégpályát, ami a téli szezonban várja a látogatókat.