Múzeumok Őszi Fesztiválja

Dátum

2017 szept

29
-

2017 nov

11

Web: www.oszifesztival.hu/
Esemény helyszíne:
Herman Ottó Múzeum Képtára - 3529Miskolc, Görgey Artúr utca 28.

Nézze meg térképen

2017 szept

29

2017 okt

24

2017 okt

25

2017 okt

26

2017 okt

30

2017 nov

03

2017 nov

04

2017 nov

08

2017 nov

10

2017 nov

12

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017 programjai tizenegy központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában. A Múzeumok Őszi Fesztiválja egy új, kiemelt témával igyekszik a hazai irodalmat meghatározó jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékára, jeles tárgyaira felhívni a figyelmet. A nyitott ajtó több mint jelkép: a múzeumok a fesztivál alatt vendégségbe hívják mindazokat, akik nyitott szemmel és lélekkel, kíváncsisággal és érdeklődéssel fordulnak feléjük.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja Miskolc programok 2017:

 

HERMAN OTTÓ MÚZEUM KÖZPONTI ÉPÜLET —GÖRGEY A. UTCA

október 21. 15:00

Képtári versek —Csontváry az irodalomban (KÉPTÁR)

A művészetek találkozása: hogyan ábrázolja a festő és hogyan jeleníti meg a költő ugyanazt a témát?

 

október 30. 16:30

Arany János és a humor

A Toldi és A walesi bárdok kétszáz éve született költőjét —művein keresztül —most olyan oldaláról ismerhetjük meg, amelyet az oktatás és közművelődés kevésbé helyez előtérbe. Ez pedig nem más, mint a szellemesség. Arany sokrétű és sajátos, „derült” humorát Nyíri Péter irodalomtörténész mutatja be előadásában.

 

november 4. 16:00

SZEM-SZÖG (nem szálka ’s nem gerenda)

Milyen szemmel nézi a Képtár festményeit egy karikaturista? Milyen benyomások érik egy festménykiállítás során? Mező István karikaturista szubjektív tárlatvezetésével a borongós őszbe igyekszünk jókedvet csempészni.

 

november 12. 9:00—13:00

A képzőművészeti raktár titkai (KÉPTÁR) *

Fedezze fel a képzőművészeti gyűjteményünk raktárhelyiségeiben megbújó „gyöngyszemeket”! Szervezett kiscsoportos szakmai vezetés során most bemutatjuk ezeket az értékeket, miközben főszerepbe helyezzük közülük az irodalmi vonatkozású darabokat.

(óránként induló, max. 7 fős csoportokban)

 

PAPSZERI ÖREG KIÁLLÍTÁSI ÉPÜLET

október 4. 15:00

Egy restaurátorműhely titkai —Bepillantás a restaurátor munkájába

Ismeretterjesztő előadás és gyakorlati bemutató Tóth Edina restaurátor (HOM) közreműködésével a papszeri Arcok a múltból c. kiállításhoz kapcsolódóan.

 

október 13. 17:00

Chopin és a magyarok

Zenei Szemere-szalon

 

október 17. 15:00

„K-arcok”, Kézműves foglalkozás az Arcok a múltból c. kiállításhoz kapcsolódóan

Az őszi szünet kiváló programja ez a kreatív, izgalmas kézműves foglalkozás, amely egyben megismerteti az érdeklődőkkel az Arcok a múltból című régészeti tárlatunkat.

 

október 25. 17:00

„A nálad letett ajándékot megőrizzed” (2Tim 1,14) —A megyaszói református templom festett berendezése a Herman Ottó Múzeum gyűjteményében című tárlat kiállításmegnyitója

A Herman Ottó Múzeum új tárlatán a megyaszói református templom festett berendezése és istentiszteleti tárgyai segítségével megidézzük a reformáció korát és tisztelgünk az ötszáz éve megindult reformáció előtt.

 

november 8. 15:00

Tanárok éjszakája

Tárlatvezetés tanárok számára az Arcok a múltból és „A nálad letett ajándékot megőrizzed” (2Tim 1,14) —A megyaszói református templom festett berendezése című kiállításokban.

 

november 10. 17:00

Miskolc —ahogy Déryné látta

„Ez víg város, itt jó lesz nekünk.” Ez volt az első benyomása Miskolcról Dérynének. Változott-e a színésznő véleménye a megyeszékhelyről az itt töltött színpadi évek alatt? Mikita Gábor színháztörténész előadása választ ad a kérdésre a Szemere-szalon novemberi rendezvényén.

 

MISKOLCI GALÉRIA

 

szeptember 29. 19:00

Szociológiai kalandozások a városban —Kutatók éjszakája a Miskolci Egyetem Szociológiai Tanszékével

A társadalom és a művészet kapcsolatának sokféle dimenzióját villantja fel a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének a Miskolci Galériával közös programja.

 

október 13. 15:00

Péntek 13 —Vallás és babona a kortárs művészetben —A Miskolci Galéria Kortárs Gyűjteményének bemutatása (PETRÓ-HÁZ)

Kedvelt művészeti téma a vallásábrázolás, a vallásosság. De vajon hogyan jelenik meg és mit jelent a babona ebben a kérdéskörben?

 

október 20. 17:00

Arany Miskolc —aranyversek: Csorba Piroska köszöntése —Irodalmi Fonó (FELEDY-HÁZ)

Csorba Piroska Arany Miskolc című új kötete az idei könyvhétre jelent meg. A különleges hangulatú, különleges és gyönyörű verseket tartalmazó kötet anyagából próbálunk élő hangú előadásban egy újabb csodát varázsolni. Természetesen régebbi műveket is felidézünk, hiszen köszöntjük a költőt születésnapja alkalmából.A Gömörország Regionális Kulturális Egyesület, a Múzsák Kertje Alapítvány és a Miskolci Galéria közös rendezvénye.

 

november 3. 17:00

Különleges hangok a magyar költészetben —Irodalmi Fonó (FELEDY-HÁZ)

Emlékezés és bemutatás: Kassák Lajos, Füst Milán és Orbán Ottó. E három költő munkásságából készül válogatás: különleges versek —különleges hangokon.A Gömörország Regionális Kulturális Egyesület, a Múzsák Kertje Alapítvány és a Miskolci Galéria közös rendezvénye.

 

SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUM —THÁLIA-HÁZ

 

október 11. 15:00

Az orosz bábszínház és a magyar animáció

Interaktív tárlatvezetés a Dargay 90 —Színpadtól a rajzpadig és a Vendégségben Petruska és a tréfacsinálók című kiállításban.

 

október 17. 15:00

Játékos tudás

Bemutatjuk a Herman Ottó Múzeum intézményegységeinek kifejezetten óvodások számára készített múzeumpedagógiai kínálatát. Interaktív elődás szól arról, hogyan építhetők be az óvodai foglalkozásokba a művészeti, helytörténeti és természettudományos tárlatok.

 

október 24. 17:00

„Óh, bajadérom…” —A „Kelet tánca” és a revű világa

A miskolci színészmúzeum operettklubjában a Magyar Operett Napján A bajadér c. operetthez kötődően a revü és a keleti táncok, főként a hastánc kapcsolatát járjuk körbe.

 

november 7. 15:00

Teremőr a pácban, avagy drágán add a műtárgyad! *

A színházi szabaduló szoba addig tart fogva, amíg a logikai és ügyességi feladatokat meg nem oldod! Játssz csapatoddal vagy egyénileg, a siker nem marad el. A miskolci színjátszás történetére épülő tematika garantált élményt nyújt. A játéktér a kiállítótér, amely színházi belsőt idéz. Így még inkább átélhető, mi történik, ha a kulisszák mögött ragadunk, és nem hall a portás —mert vele is történhetett valami.

(max. 15 fős csoportokban)

 

***

 

október 26. 15:00

Krimi-körút a múzeumban *

Mi történik zárás után a múzeumban, és mit rejtenek a kulisszák? A Képtárból indulva látogatóink egy különleges nyomozás szereplői lehetnek. Mindössze néhány nyom és saját logikájuk lesz segítségükre az Egressy fivérekhez kötődő rejtélyek megoldásában.

(max. 15 fős csoportokban)

 

október 14. 10:00

Tárlat-túra

A fesztivál egyik legkedveltebb programjaként a kiállítóhelyek aktuális tárlatait mutatja be. A résztvevők túravezetővel sétálnak az épületek között, így nemcsak a kiállításokat, de az azoknak otthont adó ház történetét is felfedezik. A közös séta a színészmúzeumban indul.

 

 

*-gal jelölt programjainkra előzetes bejelentkezés/időpontfoglalás szükséges a jelentkezes.hermuz@gmail.com e-mail címen

Városrész
Belváros
Esemény jellege
Szabadtéri | Fedett
Esemény típusok
Családi program | Gyermekrendezvény