Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma


Ismerd meg a felsőhámori műemléképületben a vaskultúra örökségét, kézzel fogható diorámák és a ma is működő modellek segítségével!
A Miskolc-felsőhámori Kohászati Múzeum küldetése, hogy bemutassa a vaskultúra örökségét a szélesebb közönség számára. A barokk műemléképületben működő múzeum állandó kiállítása során megismerhetjük a vas előállításának és feldolgozásának titkait.

A Kohászati Múzeumhoz tartozó újmassai Massa Múzeum a Diósgyőr-Hámori Vasmű százéves történetét és a gyár életében fontos szerepet játszó Fazola-család tevékenységét mutatja be. A múzeum épülete mellett emelkedik az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, az egyetlen fennmaradt nagyolvasztó: a „Fazola-kohó” tömbje. A rekonstruált vízikerekes vasverő (hámor) környéke gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől. A csobogó Garadna-patak túloldalán pedig a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje vonja magára a látogatók tekintetét.

A múzeum által gondozott műemléki épületekben tárgyi emlékek, történeti és műszaki dokumentumok, valamint szellemi örökségi elemek gazdag tárháza várja az érdeklődőket.

A múzeum nyitvatartása: csütörtök-szombat, 10:00-16:00 (pénztárzárás 15:30)

Ezen kívül csak előzetes bejelentkezéssel fogadnak látogatókat! Elérhetőségük: kohmuz@gmail.com