5 ok, hogy miért pattanj bringára Miskolcon

5 ok, hogy miért pattanj bringára Miskolcon

 Nyáron egyre többen vágnak neki az ország felfedezésének két keréken. Van, aki a szálláshelyen vagy annak közelében bérel biciklit, van, aki magával viszi. A bringázásnak a Bükk hegység völgyeiben is sok-sok előnye van, ezek közül szedtünk össze néhányat, melyek csak tovább biztathatnak, miért ülj fel a vasparipára.

biciklipexels.jpeg

 

1. KEVÉS TEKERÉS, SZÁMTALAN ÉLMÉNY

 

 Miskolc egy olyan város, ahol a keresztbe futó hosszabb utak mentén haladva nehéz eltévedned, ha van egy térképed. Biciklivel nem is megerőltető az út a legnépszerűbb látnivalókhoz. Akár egy nap alatt is bebarangolhatod a várost Miskolctapolcától a belvároson át Lillafüredig vagy fordítva.

 Miskolctapolca a biciklisek számára ideális helyszín. A hatalmas parkot és a csónakázótavat könnyen körbekerekezheted.

tapolca_csonakazoto_ks_7.jpg

Fotó: #hellomiskolc

Közben, kipróbálhatod a bobot is, vagy akár mehetsz egy kört a Kalandtúra Parkban.

 Miskolctapolcáról elkalandozhatsz a Görömbölyi történelmi pincék felé vagy a belvárosban folytathatod utad, ahol szusszanhatsz egy kicsit a Szinva teraszon, a Hősök terénél, az Erzsébet vagy a Szent István téren.

biciklis_hosok_tere_ks_6_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 A Széchenyi utca érdekesebb épületeinél is elidőzhetsz néhány percre: a szecessziós Weidlich-palotánál, a történelmi jelentőségű Rákóczi-háznál vagy a romantika korában épült Nemzeti Színháznál, melynek őse az első kőszínház volt a jelenlegi Magyarország területén.

 Ajánljuk a belvárosi kerekezéshez a GUIDE@HAND Miskolc alkalmazás Miskolc a múltban sétáját, mellyel sok-sok mindent megtudhatsz a város titkairól, híres épületeiről, templomairól. Az egyes POI-k - állomáspontok - pedig biciklivel csak néhány percre helyezkednek el egymástól.

 A belváros után irány Diósgyőr! Ha pedig még van benned erő, akkor még akár a festői Lillafüredet is beveheted, a Bükk felé kanyargó főúton haladva.

szeleta-dolka-gerinc_17_20160522_jz_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 Ha pedig a célod Miskolctapolca - nem pedig indulási pontod - egy jót csobbanhatsz a tekerés után a Miskolctapolca Barlangfürdőben vagy az Ellipsumban

2. KALANDOS TEKERÉS ERDEI UTAKON

 Az előbb már szó volt Lillafüredről, említettük, hogy a Hámori-tó és a Lillafüredi Függőkert környéke is élvezetes biciklis állomás, de Miskolcról más erdei utak is várnak.

erdobicikli.jpg

 Kijuthatsz két keréken Bükkszentkeresztre, az újmassai Fazola-kohóhoz és a Lillafüredi Pisztrángtelephez is. Dimbes-dombos kerékpáros túrával Jávorkútról Nagymezőre és Bánkútra barangolhatsz. (Utóbbihoz azonban érdemes a kerékpárt Jávorkútig autóval felvinni.)

bukkszentkereszt_2015_nyar_kupcsik_s_5_1.JPG

Fotó: #hellomiskolc 

 Ómassa felől is érdekes utakat járhatsz be. Feltekerhetsz például egészen Szentlélekig, ahol egy turistapark  és a vadregényes környezetben álló pálos kolostorrom fogad.

 Hosszú távú biciklis útvonalként ajánljuk a Miskolc Maraton 27 km-es távját, ami egészen Varbóig visz ki, ahol egy kedves kis horgásztóban gyönyörködhetsz. 

3. HŰSÍTŐ SZÖKŐKUTAK, FORRÁSOK, PATAKOK ÉS VÍZESÉSEK 

 Miskolcon és környékén az utadat sok-sok vizes látnivaló szegélyezi. A belvárosban nagyobb téren - a Szinva teraszon, a Hősök terén, az Erzsébet téren - is szökőkutak látványától érezheted egy kicsit hűvösebben magad. A belváros több pontján a hőségben párakapuk hűthetnek le.

erzsebet_ter_szokokutas_2015_05_ks_4_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 Diósgyőrben már a Szinva-patakra is rácsodálkozhatsz egy-egy hídon ácsorogva vagy a II. János Pál pápa térnél. Lillafüreden pedig a "természet párakapujában" hűsölhetsz a nagy vízesésnél a Függőkertben.

img_6676_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

 A Hámori-tó végénél a Garadna-patak vízével pocsolhatod egy kicsit össze magad. Útközben több forrásra is bukkanhatsz a biciklis utak mellett. Az egyik ilyen a Pisztrángtelep közelében fakadó Margit-forrás, a másik pedig a Szövetség-forrás a kisvonat garadnai végállomásánál.

garadna_20150915_kupcsik_s_35_kicsi.jpg

Fotó: #hellomiskolc

4. AMÍG A BICIKLID PIHEN, ADDIG EHETSZ EGY JÓT

 Miskolc belvárosában több helyen is biciklitároló segíti a parkolást, és azt, hogy a bringád biztonságos helyen legyen. Ezekhez a helyszínekhez közel pedig találhatsz egy-egy jó éttermet is.

 A Görgey utcai, könyvtár melletti biciklitárolóhoz közel találod a City Hotel Miskolc éttermét és a Dűlő Éttermet.

drot_ks_3.JPG

Fotó: #hellomiskolc

 A Szinva terasznál válogathatsz, hova ülsz be egy hangulatos vacsorára vagy ebédre, de a közeli belvárosi éttermekben, pizzázókban, pékségekben is biztosan megtalálod az ízlésednek valót, hiszen a közelmúltban valóságos gasztroparadicsommá vált a belvárosi sétálóutca és környéke.

5. CSATLAKOZHATSZ A VÁROS NÉPSZERŰ BRINGÁS RENDEZVÉNYEIHEZ

 Miskolcon és környékén az évben több jeles versenyt és rendezvényt is tartanak a bicajosoknak. Ilyen például a Critical Mass, amely két jelentős környezetvédelmi esemény az autómentes világnap és a Föld napja köré szerveződik. A legnagyobb durranásnak az országos Tour de Hongrie ígérkezik, amely minden évben meghódítja Miskolcot is.

TIPPEK:

- A következő járműveken szállíthatsz külön jegy megváltása mellett kerékpárt Miskolcon: Skoda típusú villamos és Lillafüredi kisvonat.

- Fontos információk a kerékpár szállításáról és lakatolásáról: A kerékpár szállítása és tárolása (kerekparosmiskolc.hu)