Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma

Elérhetőség

3517 Miskolc, Miskolc-Felsőhámor, Palota út 22.
A vas több mint 3000 éve része életünknek, amely nélkül az emberiség egyre gyorsuló ütemű fejlődése elképzelhetetlen lenne. A vas mesterei apáról fiúra adták át előállításának titkát. Manapság, a gyárak korában is csak a kiváltságosak ismerkedhetnek meg közelebbről a hétköznapi, mégis különleges fém készítésével. A miskolc-felsőhámori Kohászati Múzeum küldetése, hogy bemutassa a vaskultúra örökségét a szélesebb közönség számára.

A barokk műemlék épületben működő múzeum állandó kiállítása során megismerhetjük a vas előállításának és feldolgozásának titkait. A látogatók élményeiről diorámák és működő modellek gondoskodnak. Új, interaktív időszaki kiállítás röpíti vissza a látogatókat az államalapítás korába, ahol a vasas szolgálónépek bőrébe bújva bucavasat „készíthetnek”.  A múzeum többféle színes múzeumpedagógiai programot kínál a diákok számára, egészen az alkotó foglalkozásoktól a múzeumi órákon át az osztálykirándulásig. Az idősebb korosztálynak lehetősége van bekapcsolódni a kohász nyugdíjasokból álló múzeumbaráti kör életébe.

A Kohászati Múzeumhoz tartozó újmassai Massa Múzeum a diósgyőr-hámori vasmű százéves történetét és a gyár életében fontos szerepet játszó Fazola-család tevékenységét mutatja be. A múzeum épülete mellett emelkedik az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, az egyetlen fennmaradt nagyolvasztó: a „Fazola-kohó” tömbje. A rekonstruált vízikerekes vasverő (hámor) környéke gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől. A csobogó Garadna-patak túloldalán pedig a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje vonja magára a látogatók tekintetét.

A múzeum által gondozott műemléki épületekben tárgyi emlékek, történeti és műszaki dokumentumok, valamint szellemi örökségi elemek gazdag tárháza várja az érdeklődőket. Mindkét múzeumban turisztikai információs pont működik, melynek segítségével megismerhetők a vaskultúra magyarországi és szlovákiai emlékei. A régió legnagyobb múltú műszaki múzeumában minden korosztályt szeretettel várnak.

Nyitvatartás:

Május 1.-tól - Október 31.-ig Csütörtök-Szombat: 10:00-16:00 (pénztár zárás 15:30).

November 1. - Április 30.-ig Szerda-Szombat: 10:00-16:00 (pénztár zárás 15:30).

Ezen kívül csak előzetes bejelentkezéssel fogadnak látogatókat.

Belépődíjak

Felnőtt belépőjegy: 800 Ft
Kedvezményes belépőjegy: 400 Ft
(diákok 6-26 év között, nyugdíjasok 62-70 év között)
Csoportos felnőtt belépőjegy (10 főtől): 500 Ft
Csoportos kedvezményes belépőjegy (10 főtől): 150 Ft
Családi jegy: 1.500 Ft
(1, illetve 2 felnőtt; és 2 fő 6-18 év közötti gyermek)

Tárlatvezetés előzetes bejelentkezés alapján:

5 főig: 400 Ft/fő
20 főig: 3.500 Ft/csoport
20 fő felett: 5.500 Ft/csoport

Múzeumpedagógiai foglalkozás: 300 Ft/fő
(gyűjteménylátogatásra csak belépővel jogosít)

Adatok a múzeumról:

Tel.: 46-379-375

E-mail: kohmuz@gmail.com