Széchenyi utca

Elérhetőség

3530 Miskolc, Széchenyi utca

A belváros teljes hosszán végighúzódó, a XIX. század hangulatát idéző Széchenyi István út a város „főutcája”,amelyet a miskolciak leggyakrabban sétálóutcaként említenek. A közlekedést tekintve autó-és buszforgalma nincs, csak villamos közlekedik rajta.

Széchenyi utca, az élő történelem

Itt található Miskolc egyik legrégebbi lakóháza, a Rákóczi-ház. Ma a Miskolci Galéria működik benne. Továbbhaladva elérkezünk az évente megrendezésre kerülő Miskolci Operafesztiválnak is otthont adó Miskolci Nemzeti Színház klasszicista épületéhez, mely 1857-ben épült.

A Széchenyi utca jellegzetes régi körfolyosós házai közül az egyik legszebb a Hajós Alfréd által tervezett Weidlich-palota szecesszió épülete.

A Villanyrendőr és a Szinva terasz

A Széchenyi út és a Kazinczy utca kereszteződését a miskolciak csak Villanyrendőr néven emlegetik, amely a főutca sétálóutcává alakítása előtt a legfontosabb kereszteződésként a város kereskedelmi élet központjának számított. Mai nevét arról kapta, hogy itt működött a város első közlekedési lámpája. Közvetlenül a Villanyrendőr mellett helyezkedik el a Széchenyi úttal párhuzamosan a Szinva terasz, mely a belváros üde színfoltja köztéri szobraival és a Szinva patak mesterséges vízesésével.

Bevásárlónegyed

A Széchenyi utca a történelmi jelentősége mellett a város bevásárló negyede is egyben.  Itt találjuk a Centrum áruházat  vagyis a Szinvapark bevásárlóközpontot, a Bató-házat, a Metropol áruházat és a Miskolc Pláza épületkomplexumát is.

A üzlet negyed után rögtön a belváros legnagyobb közlekedési központjához, a Búza térhez jutunk. Innen az ország minden tájára, valamint még külföldre is indulnak távolsági buszok. Régebben itt egy patak hídja állt, ezért az idősebb lakosok ma is Ady híd néven emlegetik e helyet.

Európa leghosszabb sétálóutcája?

A Széchenyi utca egyike annak a kilenc utcából álló együttesnek, mely 12 kilométeres hosszával egész Miskolcot, sőt Diósgyőrt is átszeli. Sokszor és sajnos tévesen emlegetik a Széchenyi utcát Európa leghosszabb sétálóutcájának. A valóság az, hogy maga a sétálóutca csak egy kilométeres szakaszt tesz ki a 12 kilométeres utca együttesből.