Zene és játék egész nap a Szent István téren - Nemzeti Ünnepünk

Dátum

2018 márc

15

Web: www.ifihazmiskolc.hu/unnep/
Esemény helyszíne:
Szent István tér - 3525Miskolc, Szent István tér

Nézze meg térképen

2018. március 15-én, 11:00 órától a Nemzeti Ünnepünk című programsorozat keretein belül egész nap zene és játék várja a kicsiket s nagyokat a Szent István téren.

Az elmaradhatatlan huszártábor mellett a gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, lesz tánctanítás és népzenei koncertek, valamint kihagyhatatlan hagyományos magyar gasztronómiai finomságok. Népdalokat, ’48-as indulókat lehet tanulni, de lesz kisdobos képzés is.


Fegyverek, lovak, korabeli katonai élet - hagyományőrzők mutatják be, milyen lehetett az 1848-as huszárok,honvédek élete.

11 órától óránként bemutató (10 perces szóbeli történelmi áttekintés, 15-20 perc alaki-, fegyver- és harcászati bemutató), mozsárágyú lövés, puska-pisztolylövés.
A gyermekek nyeregbe is pattanhatnak.

Kézműves műhely – huszárcsákó vagy párta, huszárló pálcás báb készítése

Toborzó – a 48-as toborzón, a katonai tábor területére a besorozott újoncok léphetnek csak be. A kiképzés alatt fegyverrel menetelni, sorakozni, katonanótákat énekelni tanulnak, a kiképzés végén az újoncok készen állnak, hogy kossuth seregéhez csatlakozzanak. 

Vágta – az akadálypályán egyszerre két játékos indul, lovon és zászlóval a kezében. Átkelnek a hídon, átverekedik magukat az osztrák katonák sorfalán. A versenyben az nyer, aki előbb tűzi ki a várra a nemzetiszínű lobogót. 

Őrség – a kiképzett katonák fegyvermásolatokkal, egyenruhában-őrségben állnak az őrbódé előtt, miközben a szülőknek alkalmuk van emlékképet készíteni róluk.

Óriás társasjáték – kvízjáték a forradalom eseményeiről, a történelmi magyarország városaival.

Fotó anzix – fotózási lehetőség a Szent István téren tábori nyomda – 12 pont nyomtatása dúcnyomással

Interaktív színház - korhű ruhákban elvegyülnek a tömegben, megelevenítik a korabeli hangulatot. 

Vásár, mesterségbemutatók - xix. századi vásári hangulat, mesterség-bemutatók.

Élő népzene és táncház mindenkinek- kicsiket és nagyokat, minden táncolni vágyót szeretettel vár a nap folyamán a szinvavölgyi néptáncműhely és a tényleg zenekar.
A toborzó és palotás fergeteges hangulatáról a fantasztikus táncosok gondoskodnak 12.00-14.00 óráig rézfúvósok muzsikálnak a Szent István téren 14.00-16.00 óráig.

Betyáros huszárok - gólyalábas toborzó haladóknak 13.00 és 15.00 órától 

(to)borozó - vendéglátás
igazi platnin sült krumpli lángos és más finomságok.

 

Városrész
Belváros
Esemény jellege
Szabadtéri
Esemény típusok
Ünnepi programok