Tircsné Dr. Propper Valéria: Harcos hölgyek - harcosok hölgyei című előadása

Dátum

2018 márc

21

Esemény helyszíne:
Miskolci Galéria - Feledy-Ház - 3530Miskolc, Deák Ferenc tér

Nézze meg térképen

2018. március 21-én, 17:00 órától Tircsné Dr. Propper Valéria tart előadást "Harcos hölgyek - harcosok hölgyei" címmel a Feledy-házban.

Harcos hölgyek – harcosok hölgyei című előadás olyan magyar asszonyok kalandos életéről fog szólni, akik, - ha a szükség úgy hozta - fegyverrel védték meg családjukat és a  magyar hazát.

Magyarországon sok olyan hölgy élt, akik nem csak férjük jogán kerültek be a történelembe, hanem saját jogukon. A népnyelv nemzet virágainak nevezi ezen nagyasszonyokat.

Mi sem bizonyítja jobban ezeknek a hölgyeknek a nagyszerűségét, mint az, hogy leánynevükön tartja őket számon a magyar történelem, pedig házastársuk is történelmünk meghatározó személyiségei közé tartoztak.

A „művelt nyugat” szeret arra hivatkozni, hogy élen jártak a nők egyenjogúsításában.

A Kárpát-medencében élő magyar hölgyek már századokkal ezelőtt országrésznyi gazdaságokat vezettek, várkapitányok voltak, huszárcsapatokat vezényeltek rohamra.

Persze mindez következménye volt annak, hogy hazánk Európa védőbástyája volt századokon át: tatár, kun, török, osztrák, orosz ellen védtük a keresztény Európát. 

A folytonosan hadban álló férfiak mellé, szükségszerűen férfilelkületű hölgyekre volt szüksége a hazának. A magyar hölgyeknek a haza, a hit, a kultúra védelme, a közösség, az ország szolgálata, a rászorulók támogatása volt életük legfőbb célja.

A harcos hölgyek között természetesen kitüntetett hely illeti meg Zrínyi Ilonát, Rozgonyi Cicellét és az 1848-as szabadságharcban fegyverrel harcoló asszonyokat.

 

Városrész
Miskolc
Esemény jellege
Fedett