Kövesi-gyűjtemény - Remekművek Aba-Nováktól Zifferig

Elérhetőség

3530 Miskolc, Miskolc, Rákóczi Ferenc utca 2.

A kiállítás Miskolc Pass kártyával egy alkalommal ingyenesen látogatható!

A Miskolci Galéri Rákóczi házában tekinthető meg Remekművek Aba-Nováktól Zifferig címmel Kövesi István egykor titkos gyűjteménye, amely a magyar festészet 1870 és 1976 közötti műalkotásaiból mutat be remekműveket. Az alkotók között Aba-Novák Vilmos, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Vaszary János, Egry József és mások szerepelnek. 

 

Ács Gábor így írt róla:

"Egy újlipótvárosi mészáros hozta létre a szocializmusban Budapest egyik legértékesebb titkos gyűjteményét, kizárólag a legkiválóbb magyar festőművészek alkotásaiból. Kövesi István egy kóser húsboltot vezetett, csupán hat általánost végzett. Hajnaltól késő estig húst darabolt, árult és rendelt.

Sem ideje sem képzettsége nem volt, hogy maga válassza ki, milyen festményeket érdemes megvásárolni, tudta viszont, kinek a tanácsában bízhat. Így került kétszobás lakásának falaira Rippl-Rónai, Munkácsy, Vaszary, Mednyánszky, Aba-Novák, Gulácsy… Két szobában összesen több mint 230 elsőrangú alkotás. [...] 

Kövesi István 1911-ben született, apja kóser mészárszékén tanulta ki a szakmát Vácrátóton.
A hetvenes években, amikor 1500 Ft volt a havi átlagkereset, Kövesi István már több mint százezer forintért vásárolt festményeket egyetlen árverésen. A festményeknek csak egy része származott a bizományi áruházakból.

A mészáros gyakran fizetett fél kiló vagy egy kiló borjúmájjal a szakértők tanácsaiért. Többszáz szobanövénnyel és a legkiválóbb művészek alkotásaival egy mikrokozmoszt teremtett magának a húsbolt feletti lakásban, ahová a szocializmus szürkesége elől menekült.

– Ha arra gondolunk, hogy miért voltak titkosak ezek a gyűjtemények, mert nagyon sokszor olyan pénzből jöttek létre, olyan tevékenységből, ami fél-köztes állapotban volt. Akkoriban Magyarországon a leggazdagabb emberek, a legjómódúbbak a taxisofőrök voltak, vagy a fodrászok, vagy aki lángost sütött, vagy aki zöldséget árult, vagy akinek kóser húsboltja volt, és csalamádét árulhatott – magyarázta a gyűjtemény bemutatásakor, 2013-ban Kieselbach Tamás [...].

A mészáros tisztában volt kivételes anyagi helyzetével. Gyakran a szegény vevők számára becsomagolt a húsba készpénzt is, hogy észrevétlenül segítse őket. Tudta, mi a nélkülözés, tőle kétszer is mindent elvett a történelem:

– Eljöttek a zsidótörvények, egyre nehezebb sors várt rá is, körülbelül félévente behívták munkaszolgálatra, és végül sajnos neki is végig kellett járnia azokat a lépcsőket, ami a magyarországi zsidóság tragikumához vezetett, tehát először a munkaszolgálat, utána gettóba kényszerítették, végül pedig Mautthauzenbe hurcolták el. Ő a szerencsések közé tartozott, azok közé, akik visszatérhettek, de amikor hazatért és azt gondolta, hogy a fizikai szenvedéseknek vége, akkor szembesült vele, hogy a családjából mindenki sajnos a holokauszt áldozatává vált – mondta Molnos Péter művészettörténész, a gyűjteményt bemutató könyv szerzője.

Miután államosították Kövesi István kóser mészárszékét, olajgyári segédmunkásként tisztított tartályokat napi tíz órában. Egészen 1957-ig, amikor Grüner Bandi, a Csanády utcai mészáros Amerikába disszidált, és ő átvehette a húsboltot.

A gyűjtő már nem él, de családtagjai igyekeztek egyben tartani az egykori titkos gyűjteményt. Az örökösök, Kövesi Katalin és Kövesi János az eladás után is azt szeretnék, hogy egyben maradjon a szocializmus egyik rejtett, privát gyűjteményének anyaga. A Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja 795 millió forintért vásárolta meg az alkotásokat." (Forrás: http://hu.euronews.com/2015/07/30/bemutatjuk-a-titkos-gyujtemenyt-amibol-a-magyar-nemzeti-bank-vasarolt/)

Az augusztus 28-ig látható kiállítás az utolsó héten 50%-os kedvezménnyel tekinthető meg!