OrgonaPont Koncertsorozat

Dátum

2018 aug

06

Nézze meg térképen

A nyár folyamán 3 alkalommal vehetnek részt Orgonapont koncertsorozaton a Belvárosi Református Templomban, illetve az Avasi Református Templomban:

 

“ELŐTTEM AZ UTÓDOM” 

2018. 08. 06. 19:00 - Avasi Református Templom
 

Előadók

Varga László - orgona
Varga Lőrinc - klarinét

Varga László (1970) orgonaművész, egyházzenész 1970-ben Miskolcon született. 1993-ban kapott orgonaművész-tanári, zeneelmélet-tanári, 2002-ben pedig egyházzenész-diplomát.. 1993-tól Miskolcon a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában orgonát, egyházzenét és zeneirodalmat tanít. 2007-től a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézetében óraadó oktató. Egyházzenei szolgálatot 1995 óta lát el a miskolci Tetemvári Református Egyházközségben, az ún. Deszkatemplomban. Országszerte koncertezik, 1996 áprilisában Győrött a Gárdonyi Zoltán emlékverseny második helyezettje lett.

Műsor

Johann Sebastian Bach: G-dúr Prelúdium és fúga BWV 550
Kovács Béla: Mr. Thomaskantor
Witold Lutosławski: Táncprelűdök (No. 2, 4)
Johann Sebastian Bach: Vater unser im Himmelreich BWV 682
Johann Sebastian Bach: Jesus Christus unser Heiland BWV 688
Julius Rietz: g-moll klarinétverseny I. tétel
Gabriel Pierné: Canzonetta
Felix Mendelssohn Bartholdy: B-dúr szonáta Op. 65, nr. 4   

 

„ANGYALOK FUVOLÁJÁN”

2018. 08. 13. 19:00 - BELVÁROSI REFORMÁTUS TEMPLOM
 

Előadók

Bálint János - fuvola
Szabó Balázs - orgona

A nemcsak Magyarországon, de a nemzetközi zenei szakmában is a világ egyik legelismertebb fuvolaművészének számító Bálint János lesz a közreműködő vendége ennek a hangversenynek. 1984-ben az olasz Anconában rendezett nemzetközi fuvolaversenyen első helyezett lett, és elnyerte a város nagydíját is. Ennek kapcsán 1985-ben meghívást kapott Ferrarába, ahol nagy sikerrel szerepelt az Aterforum Fesztiválon. 1986-ban elnyerte a Cziffra Alapítvány ösztöndíját. 1990-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Fősikola Szegedi Tagozatának adjunktusa.
Bálint János fuvolaművész a Nemzeti Filharmonikusok szólistája évi 50-60 szólóhangversenye mellett a tanítást is rendkívül fontosnak tartja.
Az olaszországi rovigoi akadémia és a németországi detmoldi akadémia vendégprofesszora. Magyarországon rendszeresen szerepel koncerteken és a rádióban, valamint folyamatosan kap külföldi meghívásokat. Szívesen játszik és maga is készít átiratokat barokk és romantikus szerzők műveiből.
Díjak, elismerések: 1994 Artisjus Díj, 2008 Liszt Ferenc-díj

Szabó Balázs a fiatal zenész-generáció egyik legsokoldalúbb művésze. Rangos nemzetközi versenygyőzelmeivel már zeneakadémista korában megalapozta azóta is töretlenül felfelé ívelő karrierjét. Diplomáit Budapesten, Würzburgban, Trossingenben és Rómában szerezte.
Meghatározó művészi impulzusokat Prof. Christoph Bosserttől kapott, akinek irányításával Németországban megszerezte az orgona mestere címet.
A budapesti tanulóévek alatt, 2007-ben a svájci St. Maurice-i orgonaverseny első díja jelentette a belépést a nemzetközi hangversenyéletbe, amit a franciaországi Biarritzban nyert első díj és különdíj követett 2009-ben. A külföldi tanulóévek lezárásaként 2011-ben Nürnbergben Németország legrangosabb orgonaversenyén, az ION Musica Sacra versenyen nyert első díjat.  2008-ban Miskolcon az év emberének választották, 2010-ben pedig a város nívódíjával tüntették ki. Ugyancsak 2010-ben művészeti tevékenységéért Junior Prima Díjat kapott. 2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanára ahol az újonnan indított organológiai képzés vezetője.
Kiváló ismerője a történelmi orgonáknak, a különböző stílusok alapos ismeretéből felépített korabeli hanginterpretáció elmélyültséggel és drámai kifejezőerővel párosul játékában. Orgonaművészként Európaszerte hangversenyezik, emellett virtuóz játékosa az egyik legritkább billentyűs hangszernek, a Mustel-féle mesterharmóniumnak.

 

“ÉTERI HANGOK” – ORGONAPONT

2018. 08. 27. 19:00 - BELVÁROSI REFORMÁTUS TEMPLOM
 

Előadók

Mészáros Zsolt Máté – orgona
(a 2016-2017. évi Fischer Annie-ösztöndíj nyertese)

Zemlényi Eszter – szoprán
(a 2016-2017-2018. évi Fischer-Annie ösztöndíj nyertese)

Mészáros Zsolt Máté orgonatanulmányait a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte, tanára Andrássyné Mátyus Gabriella volt. 2012-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemre, ahol Fassang László, Pálúr János, Ruppert István és Szabó Balázs irányításával folytatott tanulmányokat. Részt vett többek között Arvid Gast, Christoph Bossert, Hans-Ola Ericsson, Michel Bouvard, Ton Koopman és Szathmáry Zsigmond mesterkurzusain. 2013 decembere óta a Kőbányai Szent László templom orgonaművésze, koncertszervezője, a Szent László kórus korrepetitora.
Magyarország mellett Franciaországban, Németországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában adott hangversenyeket. A Dél-Dunántúli Filharmónia 2012-es közönségversenyén első helyezést ért el. 2017-ben második alkalommal nyerte el a Fischer Annie Előadó-művészeti ösztöndíjat. Rendszeresen lép fel szólistaként, orgonakísérőként, continuo-játékosként és harmóniumművészként.
Koncertjein elsősorban a romantikus és modern orgonarepertoár nagyszabású kompozícióit szólaltatja meg, de repertoárja az orgonairodalom teljes vertikumára kiterjed. Liszt Ferenc születésének 205. évfordulója alkalmából szervezett hangversenyein előadta a mester összes szólóorgonára írott művét, fontosabb egyházzenei kompozícióját. Kiemelten fontos feladatának tartja a magyar zenekultúra népszerűsítését és ezen belül a kortárs orgonazene interpretációját. Elkötelezettségére számos hazai zeneszerző figyelt fel és komponált – komponál műveket számára, melyeknek bemutatására szívesen vállalkozik.

Zemlényi Eszter 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, mint Oratórium-dal énekes, Halmai Katalin tanítványaként, 2016-tól Kertesi Ingrid az énekmestere. Jelenleg a Zeneakadémia zeneművésztanár szakos hallgatója. Számos elismerésben részesült, többek között megnyerte az I. Országos Gregor József Énekverseny Kodály Zoltán különdíját, 2016-ban Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjas lett, különdíjat nyert a Nemzetközi Simándy József Énekversenyen, I. helyezést ért el a Petrovics Emil Énekversenyen és az észtországi Klaudia Taev Nemzetközi Énekversenyen pedig III. helyezést ért el.
2008-tól rendszeres fellépője a hazai opera- és oratórium előadásoknak. Koncertezett többek között a Budapesti Fesztiválzenekarral, az Orfeo Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Concerto Budapesttel, a Mendelssohn Kamarazenekarral és az Ábrahám Consorttal, de bemutatkozott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon és az Eszterházi Vigasságokon is.
Az oratórium-dal éneklés mellett opera és daljáték szerepeket is magára öltött: Blonde (Szöktetés a szerájból), Pamina (Varázsfuvola), Nannetta (Falstaff), Mária Lujza (Háry János) és Bastienne (Bastien és Bastienne) után Damigellaként (Poppea megkoronázása) debütálhatott a Művészetek Palotájában.

 

Jegyárárak mindegyik koncertre: 2 500 Ft

Diákok és nyugdíjasok számára 10%, Filharmónia bérlettel rendelkezők számára 20% kedvezményt biztosítanak.

Jegyek válthatók a Filharmónia miskolci irodájában (Kossuth u. 3.), online a jegymester.hu oldalon, valamint az előadás előtt a helyszínen!

További információk:  +36/46/505-656

 

Városrész
Belváros
Esemény jellege
Fedett
Esemény típusok
Zene, tánc