Múzeumok éjszakája a Herman Ottó Múzeumban

Dátum

2018 jún

23
Miskolc, több helyszínen
Web: muzej.hu/hu/museums/m
Web: muzej.hu
Esemény helyszíne:
Pannon-tenger Múzeum - 3529Miskolc, Görgey Artúr út 28.

Nézze meg térképen
Családok a múzeumban. Múzeumi család. Színes, változatos programok a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyein, a Képtárban, a Pannon-tenger Múzeumban, a Papszeri Kiállítási Épületben, a Miskolci Galériában, a Színészmúzeumban, a Feledy-házban, a Herman Ottó Emlékházban és az Alkotóházban, a 2018. A Családok éve eseménysorozatához kapcsolódva. 
 
 

PROGRAMOK A KÖZPONTI ÉPÜLETBEN

 

16:00 - 23:45 | attrakció, család és kultúra, kiállítás
 
A múzeum aranya – régészeti ritkaságok, soha nem látott kincsek

A kiállítás mindössze egyetlen napon, a Múzeumok Éjszakáján látható. A múzeum elmúlt 120 évben összegyűlt nemesfém kincsei között bemutatjuk a bodrogolaszi aranykincset, és a régészeti tárban őrzött ékszereket, ruhadíszeket. Az arany és ezüst leletek egy része az M3-as autópálya építését megelőző feltárás során került felszínre. A tárgyak saját történeteiket mesélik el azon látogatóknak, akik Szent Iván éjjelén megtekintik e titokzatos tárlatot. A kiállítás tárlatvezetéssel tekinthető meg, a maximum 15 fős csoportok negyed órát tölthetnek el a teremben.

Herman Ottó Múzeum Központi épület-Sissy terem

(Miskolc, Görgey u. 28., telefon: +3646/560-170, e-mail: latogato@hermuz.hu)

 

16:00 - 19:00 | egyéb

Véradás -  Magyar Vöröskereszt Hungarian Red Cross

Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei Szervezet jóvoltából.

"Szervezetünk, 1939 óta tartó, folyamatos feladata a térítésmentes véradások szervezése, a véradók toborzása. Állandó feladatot jelent számunkra a véradások tudatos tervezése, annak érdekében, hogy hazánkban folyamatos és zavartalan legyen a vérellátás."

Helyszín: Miskolc, Görgey Artúr u. 28., I. emeleti oktató terem

 

18:00 - 20:00 | család és kultúra, gyermekprogram, tánc, zene

Térzene a Perecesi Bányász Fúvószenekar előadásában
A Herman Ottó Múzeum központi épülete előtt téren 18.00 órától Térzene a Perecesi Bányász Fúvószenekar előadása hallható.
 
 
19:30 - 22:30 | attrakció, család és kultúra, gyermekprogram, tánc, zene
 
Fortuna Party Band koncert
A Herman Ottó Múzeum központi épülete előtt téren 20.30-tól 22.30-ig a Fortuna Party Band ad koncertet.
 
 
 

PROGRAMOK A PANNON-TENGER MÚZEUMBAN

 
 
18:00 - 23:45 | attrakció, család és kultúra, kiállítás, tárlatvezetés, előadás
 
Tárlatvezetés és családi ásványtotó

A Múzeumok Éjszakáján az ásványtár óránként indít tárlatvezetést az állandó kiállításban. Családi ásványtotó várja a vállalkozó kedvű családokat, melyre a válaszok a kiállításban találhatók meg.

A hibátlan megoldásokért ajándék jár!

 

Életképek ásványokból

Múzeumi önkéntesünk, Szigeti László bányamérnök különleges alkotásai is csak ezen az estén lesznek láthatók. E kiállítás vezérfonalát a középkori, úgynevezett „Handstein”, azaz ásványokból és termésércekből álló életképek újragondolása jelenti. Az általa készített példányok a fantáziája szülöttei, melyek szinte önmaguktól álltak össze különböző alakzatokká. Az ásványok lenyűgöző, fantasztikus szín- és formaváltozataiból és az ember találkozásából olyan életképek keletkeztek, amelyek a bányászat titokzatos, mesebeli, elvarázsolt, veszélyekkel teli, de mégis vonzó világába vezetnek minket.

 

Botanikaland - interaktív növényismereti előadás és vetélkedő a "Pannon-tenger Múzeum" vetítőtermében

Az éjszaka folyamán, 18.30-tól kezdődően, óránként ismétlődő interaktív előadás főszereplője a növényvilág. A vetítéses bemutató során a látogatók a fosszilis levéllenyomatok segítségével a 12 millió évvel ezelőtti erdőbényei növényvilágot, a herbáriumi lapokon pedig mai fák leveleit ismerhetik meg. Egyszerű kísérletek demonstrálják a növények alapvető életműködéseit. A látogatók az előadás alatt az elhangzottak segítségével kérdésekre válaszolhatnak és feladatokat oldhatnak meg, amelyekkel pontokat gyűjthetnek. A legjobbakat nyereménnyel jutalmazzák a szervezők.

Pannon-tenger Múzeum (Miskolc, Görgey Artúr u. 28., telefon: +3646/560-170  /143-as és /102-es mellék, e-mail: info@pannontenger.hu)

 

PROGRAMOK A KÉPTÁRBAN

 

16:00 - 23:45 család és kultúra, egyéb, kiállítás

Képtár szépe választás
A Seuso-kincs vendégszereplése után újra megnyílt a Herman Ottó Múzeum Képtára. Ismét látható a nemrégiben restaurált Öreg halász és a magyar képzőművészet még számos gyöngyszeme. Vajon melyik a legszebb miskolci remekmű? Csontváry legendás festménye? Vagy Aba-Novák Vilmos Laurája, amit 15 évvel ezelőtt a 120 legszebb magyar festmény közé soroltak? Esetleg egy eddig szerényen megbújó harmadik? Egyáltalán mit nevezünk szépnek? Derítsük ki együtt, melyik mű a Képtár szépe, és „kik” az „udvarhölgyei”?!

Amit kínálnak: szórakoztató játékok gyerekeknek és felnőtteknek, alkalmi képmenedzserek lelkes – de nem erőszakos – laudációi. A verseny állását a látogatók folyamatosan nyomon követhetik. A szavazók között a győztes művekről tanúsítvánnyal ellátott, művészi igényű reprodukciókat sorsolnak ki.

 

Kapunyitás: 16.00 órakor. A rendezvények karszalaggal látogathatók, a kiállításokra megszokott kedvezmények nem érvényesíthetők. Karszalag váltása 3 éves kortól.

 
 

PROGRAMOK A PAPSZER UTCAI ÉPÜLETBEN:

 
 
16:00 - 20:00 | család és kultúra, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás
 
Éjszakai kincskeresés a múzeumban gyerekeknek: a honfoglaló magyarok elrejtett tárgyait kell összegyűjteni a múzeum különböző pontjain zseblámpa és térkép segítségével.
 
 
17:00 - 20:00 | család és kultúra, kiállítás, zene

Zenei Szemere-szalon: Miskolci Dallamok

A koncerten Miskolci tematikájú művek csendülnek fel többek között Lisznyai Julianna, Lavotta János, Egressy Béni, Zerkovitz Béla, Szent-Gály Gyula, Pfliegler Imre szerzeményeiből. Közreműködő művészek: Nemes Tamás – cselló, Fehérné Magyar Ágnes – hegedű, Tóth Anikó, Flach Antal – zongora, Kolozsi Balázs – ének, Csiszár István – facimbalom.

Papszeri Kiállítási Épület (Miskolc, Papszer 1., telefon: +3646/326-875, e-mail: latogato@hermuz.hu)

 

18:00 - 20:00 |család és kultúra, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás
 
Míg „el nem szakad a cérna”- Kézműves foglalkozás: fonott könyvjelzők, karkötők és övek készítése szövéssel, fonással: régi technikák bemutatója kipróbálással egybekötve.

 

20:00 - 22:00 | család és kultúra, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás
 
Honfoglaló magyarok öltözete, szokásai és fegyverzete - bemutató beöltözési lehetőséggel, íjászati alapismeretek elsajátítása.

 

21:15 - 22:00 | attrakció, család és kultúra, gyermekprogram

Fegyverbemutató

 

22:00 - 23:00 | attrakció, film, kiállítás
 
Filmvetítés a karosi ásatásról
Időpontok: 22.00, 22.30, 23.00

 

Jegyárak:

Standard karszalag: a felnőtt karszalag ára 1000 Ft, a gyermek, diák és nyugdíjas karszalag ára 500 Ft. A karszalag a Herman Ottó Múzeum valamennyi kiállítóhelyére érvényes, a Lillafüred fényei esemény helyszíneinek kivételével.

Lillafüred fényei karszalag: a karszalag ára egységesen 1900 Ft. A karszalaggal a Lillafüred fényei programsorozat mellett a Herman Ottó Múzeum valamennyi kiállítóhelye látogatható.

Karszalagot a kiállítóhelyeken lehet váltani, az Alkotóház  és a Feledy-ház kivételével, amelyek azonban szintén csak érvényes karszalaggal látogathatók.

 

Városrész
Belváros
Esemény jellege
Fedett
Esemény típusok
Családi program