Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma

Elérhetőség

3517 Miskolc, Miskolc-Felsőhámor, Palota út

A vas több mint 3000 éve része életünknek, amely nélkül az emberiség egyre gyorsuló ütemű fejlődése elképzelhetetlen lenne. A vas mesterei apáról fiúra adták át előállításának titkát. Manapság, a gyárak korában is csak a kiváltságosak ismerkedhetnek meg közelebbről a hétköznapi, mégis különleges fém készítésével. A miskolc-felsőhámori Kohászati Múzeum küldetése, hogy bemutassa a vaskultúra örökségét a szélesebb közönség számára.

A barokk műemlék épületben működő múzeum állandó kiállítása során megismerhetjük a vas előállításának és feldolgozásának titkait. A látogatók élményeiről diorámák és működő modellek gondoskodnak. Új, interaktív időszaki kiállítás röpíti vissza a látogatókat az államalapítás korába, ahol a vasas szolgálónépek bőrébe bújva bucavasat „készíthetnek”.  A múzeum többféle színes múzeumpedagógiai programot kínál a diákok számára, egészen az alkotó foglalkozásoktól a múzeumi órákon át az osztálykirándulásig. Az idősebb korosztálynak lehetősége van bekapcsolódni a kohász nyugdíjasokból álló múzeumbaráti kör életébe.

A Kohászati Múzeumhoz tartozó újmassai Massa Múzeum a diósgyőr-hámori vasmű százéves történetét és a gyár életében fontos szerepet játszó Fazola-család tevékenységét mutatja be. A múzeum épülete mellett emelkedik az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, az egyetlen fennmaradt nagyolvasztó: a „Fazola-kohó” tömbje. A rekonstruált vízikerekes vasverő (hámor) környéke gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől. A csobogó Garadna-patak túloldalán pedig a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje vonja magára a látogatók tekintetét.

A múzeum által gondozott műemléki épületekben tárgyi emlékek, történeti és műszaki dokumentumok, valamint szellemi örökségi elemek gazdag tárháza várja az érdeklődőket. Mindkét múzeumban turisztikai információs pont működik, melynek segítségével megismerhetők a vaskultúra magyarországi és szlovákiai emlékei. A régió legnagyobb multú műszaki múzeumában minden korosztályt szeretettel várnak.

Csütörtök-Szombat: 10.00-16.00. Ezen kívül csak előzetes bejelentkezéssel fogadnak látogatókat.

Belépődíjak

Teljes árú jegy                                                                 600 Ft/fő

Kedvezményes jegy*                                                         300 Ft/fő 

Csoportos jegy - felnőtt (10 főtől)                                       500 Ft/fő

Csoportos jegy - diák (10 főtől)                                          150 Ft/fő

Videó engedély (mobiltelefonhoz is)                                  1000 Ft/darab

  * 6-26 év közöttiek

    62-70 év közöttiek

    Legalább két 18 év alatti gyereket kísérő maximum két közeli hozzátartozó

Adatok a múzeumról:

Tel.: 46-379-375

E-mail: kohmuz@gmail.com