Herman Ottó Múzeum Papszer utcai kiállítási épülete

Elérhetőség

3530 Miskolc, Papszer 1.

A Papszeri múzeumépület 2019. április 1-jétől felújítási munkálatok miatt ideiglenesen zárva tart.

Miskolc Pass turisztikai kártyával egyszeri alkalommal ingyenesen látogatható!

Miskolc Pass Classic kártyával:

10% kedvezmény vehető igénybe a teljesárú belépőjegy árából.

 

Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete, ahol helyet kap a 2015-ben az Év Kiállítása díjat elnyerő Elit alakulat tárlat is.

Az Avas lábánál, a mára már lefedett Szinva-patak partján, a város legrégebbi nem egyházi épületében helyezkedik el a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelye. A XV. századi eredetű (iskola)épület több mint száz éve múzeum: falai között kezdte meg működését 1899-ben a Borsod-Miskolci Múzeum, majd jogutódja, a Herman Ottó Múzeum. A Papszernek nevezett több évszázados épület több kiállítótérrel rendelkező kiállítóhely, ahol megtekinthető az új várostörténeti kiállítás az „Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai” címmel.

Elit alakulat címmel látható az az állandó régészeti kiállítás, amely a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőit mutatja be.

Újabb állandó kiállítással gazdagodott Miskolc és a Herman Ottó Múzeum. Az Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás-kori temetői című állandó régészeti kiállítás leletei hosszú utat jártak be, míg most ezeregyszáz éves történetük egy újabb állomásaként a miskolci Herman Ottó Múzeum papszeri kiállító-épületébe kerültek. 
 
Milyen fegyvereket, méltóságjelvényeket, ékszereket és ruhadíszeket viseltek honfoglaló eleink? Hogyan áll össze a karosi temető egyes sírjaiban megtalált leletekből az összkép – a következtetés, hogy a Bodrogközben volt a honfoglalók első fejedelmi központja? Az új kiállítás mindkét kérdésre választ ad, sőt, lehetőséget teremet arra is, hogy a látogatók maguk rakják össze a „mozaikdarabokat”.
 
Hosszú utat jártak be azok a leletek, amelyek most ezeregyszáz éves történetük egy újabb állomásaként a miskolci Herman Ottó Múzeum papszeri kiállító-épületében leltek otthonra.