Hangforrás bérlet 2. előadása

Dátum

2018 nov

22

Nézze meg térképen

Időpont: 2018. november 22. csütörtök  19:00 - 21:00

Helyszín:  Művészetek Háza, 3530 Miskolc, Rákóczi utca 5.

Jegyár: 2000Ft

MŰSOR: 
Manuel de Falla: Tűztánc A bűvös szerelem című balettből
Georges Bizet: Róma
Emmanuel Séjourné: Marimbaverseny
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Olasz capriccio, Op. 45

VEZÉNYEL: David Curtis

KÖZREMŰKÖDŐK
Marimba: Palotás Gábor

Hangforrás bérletünk műsorösszeállításában éve óta visszatérő szerepet játszik a kísérletező szellem: ideértve a színek különféle kombinációit, korszakok és műfajok nem szokványos társításit. Ilyen típusú alkalom lesz a sorozat késő őszi estéje is, melyet a Miskolci Szimfonikusok visszatérő vendégkarmestere, az angol David Curtis dirigál majd. Hamisítatlan mediterrán hangulatot varázsol a Művészetek Háza hangversenytermébe a spanyol‒francia‒olasz program ‒ benne egy orosz szerző vérbő-délszakias alkotásával is ‒, élén Manuel De Falla közkedvelt Tűztáncával A bűvös szerelem című balettből (1915).

Pályakezdő francia zeneszerzők tucatjai számára nyújtott támogatást az államilag finanszírozott római ösztöndíj. A rövid életű Georges Bizet (1838‒1875) tizenkilenc évesen nyerte el a jutalmat, majd egy olyan „Olasz szimfónia” megírását tervezte, amelynek négy tételcíme ‒ saját úti élményei nyomán ‒ négy városnevet őrzött volna. Ezek: Róma, Velence, Firenze és Nápoly. Nyolcévnyi munkáját követően vált előadhatóvá a mű, ám időközben már gyökeresen megváltoztak az eredeti szerzői elgondolások: olyannyira, hogy az elkészült darabot egyaránt nevezik azóta szvitnek és szimfóniának is. Egyvalami azonban nem változott az évek leforgása alatt: a francia szerző zenéjének üde frissessége.

Olaszországi úti élmények inspirálták Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű Olasz capriccióját is (1880), melynek dallamvilágában katonazenei fanfár, édesen ömlő népies melódiák és tüzes nápolyi tarantella alkotnak tarka forgatagot. S az est különleges színfoltjaként egy kortárs francia alkotás: Emmanuel Séjourné marimbára és vonósokra írt versenyműve (2005) is fölhangzik, a program egésze révén így tájak, korok és hangszínek találkozása is létrejön. A régi és új közötti híd megteremtése fontos részét képezi az est szólista-közreműködője, Palotás Gábor ütőhangszeres művész törekvéseinek is.

Jegyinformáció:
Jegyek és bérletek kaphatóak a Miskolci Kulturális Központ jegyirodájában (3525 Miskolc, Rákóczi utca 2. Telefon: +36 46 508 844), az Interticket országos jegyirodai hálózatban, valamint online a www.mso.hu-n és a www.jegy.hu-n.
Városrész
Belváros
Esemény jellege
Fedett
Esemény típusok
Ismétlődő programok