HORIZONT Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál

Dátum

2018 ápr

24

Web: horizontfesztival.hu/
Esemény helyszíne:
Miskolci Nemzeti Színház - 3525Miskolc, Déryné u. 1.

Nézze meg térképen

Idén második alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. A tánc határokon átívelő közös nyelv a világ minden pontján, a kortárs mozdulatművészet pedig ma a legizgalmasabb műfaj.

Az április 24-28. között megrendezésre kerülő fesztiválra neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett, akiknek színvonalas produkciói a kortárstánc legújabb trendjeit, különleges irányait képviselik, így az érdeklődők egy sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról.

 

Fesztiválprogram:
 

Déryné kert:

 

Április 24. kedd - 17:00 FÜGGŐLEGESEN

(Retouramont – Franciaország)

A francia társulat koreográfiája egy játékos, mégis versengő küzdelem az építészet, az űr és az emberi test között, amely eleinte szenvedélyes akarattal, később a létéért küzd. A test könnyűvé és egyre légiesebbé válik, e légiesség pedig lehetővé teszi számára, hogy életteli és boldog játékokat folytasson.

 

Nagyszínház:

 

Április 26. csütörtök - 19:00 CARMEN

(Pécsi Balett – Magyarország)

Carmen a szabadság szimbóluma. Története az olthatatlan vad szerelem drámája. „Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon.” (Vincze Balázs)

 

Kamaraszínház:

 

Április 24. kedd - 19.00 EGYENLŐRE ÉN VAGYOK…

(Company Marc Brew – Nagy-Britannia)

Szólóelőadásában a kerekesszékes táncművész, Marc Brew – 1997-es autóbalesete óta első alkalommal – közvetlenül a testéről beszél, amilyenné a 19 évvel ezelőtti baleset tette – vizsgálja és felfedezi megváltozott formáját. Az előadás középpontjában az összetörés, az újjászületés, a megtisztulás fogalmai állnak.

 

Április 25. szerda - 11.00/14:00 ANN-DROID

(Bandart – Magyarország)

A különleges előadás a színházat a legújabb digitális technikákkal ötvözi. Rajzolt látványvilág, okos LED kosztüm, egy robotlabda és egy drón is színesíti ezt a csodálatos mesevilágot! A 21. századi Pinokkió-átiratban Ann, a kis robotlány célja az emberré válás, ehhez pedig földön, vízen, levegőben rengeteg kaland és megpróbáltatás árán vezet az út.

 

Április 27. péntek - 17.00 #ORFEUSZ#EURÜDIKÉ

(Simkó Beatrix-Grecsó Zoltán – Magyarország)

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet. Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Ide is követi őt szerelme, ám Orfeusz számára kiismerhetetlen ez a világ, egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével.

 

Április 28. szombat - 20.30 SÖTÉT FRIGY (A PEKINGI KACSA NYOMÁN)

(EnKnapGroup – Szlovénia)

Josef Nadj koreográfussal együttműködésben az EnKnapGroup bemutatja Pekingi kacsa / Komor szövetség c. előadását, amely egy 1987-es kiemelkedő darab újragondolásával a nyolcvanas évekbe repíti vissza a nézőket. A karakteres táncanyag egy tragikus szerelmi kapcsolat és az azt kísérő, érzelmekkel teli baljós események sorozatán alapul, s az élet mulandóságának kérdését feszegeti, miközben párhuzamot von két alapvető kapocs – a férfi és nő közötti, valamint az élet és a halál közötti kapcsolat – között.

 

Játékszín:

 

Április 25. szerda - 19.00 FEMME

(András Lóránt Társulat – Románia)

„Ez a darab számomra a belső törvények harcáról szól. A küzdelem az emberi természet bonyolultságában rejlik: önfeláldozó és egyben bosszúszomjas, mindent fölülmúlóan szeretni és engesztelhetetlenül gyűlölni képes, életet adó, mentő és kioltó. Az előadás a drámai szöveg (Euripidész: Médeia) dramaturgiai ívétől elrugaszkodik, azonban egy non-verbális, vizuális, auditív, metaforikus nyelvezetben a dráma mélységét törekszik eljuttatni a befogadóhoz.” (Bezsán Noémi)

 

Április 26. csütörtök - 17.00 SZEGFŰK ÉS RÓZSÁK

(GG Tánc Eger – Magyarország)

A szerelem évszázadok óta mozgatórugója az emberi gondolkodásnak, valamint meghatározó szerepet tölt be az antik mitológia, a vallások, a filozófia és a művészetek világában. Clébio Oliveira- a GG Tánc Eger idei stúdiószínpadi előadásának koreográfusa- ezúttal az agy szemszögéből vizsgálja a szerelmet, szenvedélyt.

 

Április 27. péntek - 19.00 PAULA

(Editta Braun – Ausztria)

A Paula a magányról, az eltűnésről és az otthontalan létezésről szól – valamint az emlékezés kísérletéről, az eredet és a lényeg kereséséről. Egyedül: emberi lény a fémtárgyak között, élet az élettelen anyagok között. Néha fájnak az emlékezés korlátai, néha az emlékkel örömet szerzünk magunknak, de van, amikor kitör belőlünk a harag és a felidézés ereje hirtelen elsöpri a határok. A fantázia mindent elpusztít, ami korlátozza a lényeg keresését.

 

Április 28. szombat - 19:00 JULIE KISASSZONY

(Miskolci Balett Bemutató előadás – Magyarország)

A svéd naturalizmus vezéralakja, a nőgyűlölőként is aposztrofált August Strindberg 1888-ban fejezte be egyik legtöbbször játszott színművét, az egy felvonásos Julie kisasszonyt. A grófkisasszony, a lakáj és a szakácsnő szerelmi háromszögét bemutató mű olyan merésznek és nyersnek számított, hogy a cenzúra először betiltotta. Az előadás rendező-koreográfusa a Harangozó-díjas Velekei László.

 

Városrész
Belváros
Esemény jellege
Fedett
Esemény típusok
Fesztivál | Színház, irodalom | Zene, tánc