Gyermek Borsodi Fonó a Diósgyőri várban

Dátum

2018 máj

24

Web: www.diosgyorivar.hu
Esemény helyszíne:
Diósgyőri vár - 3534Miskolc, Vár u. 24.

Nézze meg térképen
Ne csak lásd, éld át!
 
A Gyermek Borsodi Fonó kifejezetten a Diósgyőri vár sajátosságaira és a néphagyományokra felépített turisztikai program általános iskolások részére. Egy olyan tanulmányi kirándulás, ahol a gyermekek rendhagyó néprajz- és történelem órákon, foglalkozásokon ismerkedhetnek meg hazánk népművészeti kincseivel és a Diósgyőri vár történetével. A gyermekcsoportok egyik tematikus helyszínről a másikra vándorolva vesznek részt a programokon, amely keretében részt vehetnek a Diósgyőri vár történetét bemutató vársétán, bepillantást nyerhetnek a középkori fegyverek világába, megismerhetik a népmesék és néptáncok színes világát, valamint elsajátíthatják a népi mesterségek fortélyait. A program lezárásaként a vár szomszédságában álló Lovagi Tornák Terén látványos lovasbemutató várja a csapatokat.
 
 
Időpontok: 2018. május 24-25. és május 28-tól 31-ig
 
 
A gyermekcsoportok egyik tematikus helyszínről a másikra vándorolva vesznek részt a programokon:
 
Feltárulnak a Diósgyőri vár titkai: megismerhetik a nemrég felújított vár múltját, a középkori élet hétköznapi eszközeit, beleshetnek a királynék „luxus” lakosztályaiba, Közép-Európa legnagyobb lovagtermébe, a várbeli kalandozásokon pedig kísérőül szegődik a vár népe is: lovagok, udvarhölgyek, udvari bolond, de még talán maga a királyné is!
 
Lovagi fegyver-, és viselet bemutató: a vár fegyvermesterei a lovagkor öltözködési szokásait, a középkori fegyvereket, és a láncing készítését mutatják be a gyerekeknek.
 
Népmesék nyomában –  az előadás elrepít a mesék varázslatos világába, humorral, zenével, kézzel fogható eszközökkel testközelből nevel, tanít, fejleszt játékos formában. A fordulatos mesejátékban Pék Dudás Zsuzsi kecsekedudás és népművész barátai is közreműködnek.
 
Népi mesterségbemutatók és foglalkozások: A népművészek öt olyan hagyományos kézműves mesterség fortélyaiba avatják be a gyermekeket, mint a fazekasság, kosárfonás, gyékényfonás, bőrművesség, teknővájás, fafaragás, szövés, gyöngyfűzés vagy kovács mesterség.
 
Vigasságok órája: a Szelindek Régi- Világzene Forgatag közreműködésével. A zenekar hangszersimogatóval - régi, különleges hangszerek mesés ismertetésével és bemutatásával teremti meg a hangulatot a közös tánchoz. A gyerekek kézbe vehetik, kipróbálhatják a hangszereket, ritmus hangszerekkel pedig közösen zenélhetnek, átélve az együtt zenélés örömét. A program megkoronázásaként pedig a tánctanítás után együtt rophatják a moldvai és délalföldi táncokat.
 
LOVAGI TORNÁK TERE – a hatalmas lovas arénában látványos állatbehajtás és lovas ügyességi játékok szórakoztatják a gyerekeket. Lesz süvegütés, szalagtépés, lovas birkózás ...
 
 
JELENTKEZÉS:
 
Választható időpontok: 2018. május 24. (csütörtök), május 25. (péntek), május 28. (hétfő), május 29. (kedd), május 30. (szerda), május 31. (csütörtök).
 
A foglalkozások reggel 9-től délután 14:30-ig tartanak, csoportos beosztásban, több helyszínen. A pedagógusok munkáját jelmezes csoportkísérők is segítik.
 
Az egész napos rendezvényre a belépődíj egységesen: 1.900 Ft/fő
 
Az osztályfőnök és 1 fő kísérő tanár részére a belépés díjtalan, valamint 10 fő után 1 fő pedagógus részére díjtalan.
 
További információ és jelentkezés:
  • postai úton: Diósgyőri Vár, 3534 Miskolc, Vár u. 24.
  • e-mailen: gyermekfono@diosgyorivar.hu
  • telefonon: 06-46-533-355

A jelentkezési lap beérkezése után e-mailben küldenek visszaigazolást, ezért kérik, a jelentkezési lapon feltétlenül tüntessenek fel e-mail címet! A jelentkezési lapokat érdemes mielőbb elküldeni, mivel a programokra a jelentkezés sorrendjében csak 500 főt tudnak fogadni naponta.

Jelentkezési határidő: 2018. május 15.

Bővebb információ: www.diosgyorivar.hu oldalon a Szolgáltatások/ Várlátogatás/ Aktuális ajánlatok menüpont alatt.

A részvételi díj befizetésének módja: Készpénzben a helyszínen, de kizárólag előzetes regisztráció után. A jelentkezési díj előre utalá- sára is van lehetőség, ennek részleteiről kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken.

 
 

 

Városrész
Miskolc - Diósgyőr
Esemény jellege
Szabadtéri
Lehetséges fizetési módok
Bankkártya / hitelkártya
Esemény típusok
Gyermekrendezvény