GY.I.K.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a miskolci Tourinform irodába érkező vendégek feltesznek nekünk.

 

Mit érdemes megnézni a városban? Melyek a legfőbb miskolci látnivalók?

Miskolcon szinte kötelező kipróbálni a Miskolctapolca Barlangfürdő****-t, élményt szerezni a felújított Diósgyőri várban, kisvonatozni Lillafüredre, ahonnan érdemes elsétálni a lenyűgöző szépségű függőkertbe, vagy barangolni a látogatók számára kiépített két barlangban.  

A belvárosban semmiképpen sem érdemes kihagyni Miskolc nagyobb múzeumait. Látogasson el a Pannon-tenger Múzeumba a Görgey Artúr úton, a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületébe, a Miskolci Galéria Rákóczi-házba, az egyedülálló Magyar Orthodox Egyháztörténeti Múzeumba és a hozzá tartozó görögkeleti templomba. A Színészmúzeum Thália-ház a színház rajongóit várja tárt kapukkal. 

Miskolc látványosságainak bemutatására egy külön applikáció is létezik. Ez a GUIDE@HAND Miskolc, amelyet okostelefonra lehet letölteni. Segítségével 1-2 órás élvezetes sétáival önállóan fedezheti fel a várost, séta közben hangos navigációval lehet eljutni egyik pontból a másikba.

Hogyan jutok ki a belvárosból Miskolctapolcára és Lillafüredre a legkönnyebben?

Miskolctapolcát tömegközlekedéssel a Búza térről induló 2-es és 20-as buszokkal lehet felkeresni. Autóval a 3-as út felé a Soltész Nagy Kálmán utcáról a Miskolctapolcai útra kell rákanyarodni, és azon végighaladni. 

Lillafüredre kisvasúttal a Dorottya utcai állomásról vagy pedig tömegközlekedéssel, az 5-ös, 15-ös buszra felszállva közelíthető meg. Az 5-ös, 15-ös busz megállója az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásánál található. A buszról a Palotaszálló megállóhelynél érdemes leszállni.

Milyen ingyenes látnivalókat érdemes megnézni Miskolcon?

Miskolcon számos lehetőség van érdekes épületek, tájak felfedezésére. A belvárosnak több főbb tere is van, ilyen a Szent István tér, az Erzsébet tér, a Szinva terasz, a Hősök tere és a Népkert. Ha magasból nézne le Miskolcra, akkor ajánljuk, hogy tegyen egy sétát a Avasi kilátóhoz, ahonnan a város panorámájában gyönyörködhet. A kilátóhoz felvezető sétautakon barangolva megtekinthetők a város történelmi pincesorai. Az Avas hegy lábánál áll az Avasi református templom, amely az Erzsébet tér felől impozáns látványt nyújt. Belülről előzetes bejelentkezéssel, adománnyal megnézhető. A Miskolci Galéria Feledy- és Petró-háza belépőjegy nélkül látogathatók nyitvatartási időben, ahogy az Avasi arborétum is.

Miskolctapolcán egy gyönyörű parkrendszer helyezkedik el körbeölelve a csónakázótavat. A Pazár sétányon járva a bencés apátság romja  is megtekinthető.

Lillafüreden az egész függőkert nyitott a látogatók előtt, ahogy a vízesés is ingyenes és nem mindennapi látványosság. Itt legalább egy órát el lehet bolyongani a kacskaringós kőutakon. A Lillafüredi tanösvényen szakrális emlékeket: a Lourdes-i barlangot és a Limpiászi keresztet is érdemes felkeresni. A Lillafüredi Ökoturisztikai Központban ingyenes kiállítást lehet megnézni Lillafüred történetéről, a kisvasutakról. Ugyanígy kipróbálható egy kisvonatszimulátor is. Lillafüredről kisvasúttal nagyjából tíz perc távolságra helyezkedik el az újmassai Fazola-kohó épülete. A kisvasút Garadna végállomásánál egy Erdészettörténeti Gyűjtemény látogatható belépő nélkül.

Miskolchoz közel számos érdekes kirándulóhelyet fedezhet fel a város Bükk-fennsíkhoz való közelségének köszönhetően. A városhoz közel több barlang is nyitott bárki előtt. Ilyen a Szeleta-barlang vagy a Kecskelyuk-barlang. Mindkettőhöz egy rövid túraútvonal vezet fel.

Hol kaphatok térképet a városról?

A Tourinform irodában vásárolható Miskolc várostérkép, Bükk-térkép. Irodánkban ingyenes turisztikai kiadványként ezeknek a térképeknek az egyszerűsített változatait is meg lehet találni.

GUIDE@HAND Miskolc alkalmazást letöltve egy offline interaktív térképet is kaphat Miskolcról, amelyet internet nélkül is tud használni okostelefonon. 

Hol tudok "miskolcos" szuvenírt vásárolni otthon maradt rokonaimnak, barátaimnak?  

A várost és környékét bemutató ajándéktárgyak széles választékát a Széchenyi utca 16. szám alatti Tourinform irodában találhatja. A bolt termékei közül többek között miskolcos hűtőmágnest, képeslapot, bögrét, pólót, helyi italokat vásárolhat. 

Érdekelnének a városi programok, hol kaphatok erről információt?

Online a hellomiskolc.hu oldalon tájékozódhat az eseménynaptárban. Személyesen a miskolci Tourinform irodában szerezhet információt a programokról. Heti programajánlónkat a Bakancsban és tűsarkúban Miskolcon című kiadványban tekintheti meg, töltheti le, de akár ki is nyomtathatja weboldalunkról: a www.hellomiskolc.hu-ról (a heti programajánló gombra kattintva).

Hol tudok Miskolcon magyaros étteremben enni?

A következő éttermekben szolgálnak fel magyaros ételeket Miskolcon a teljesség igénye nélkül: Calypso ÉtteremKemencés KisvendéglőKis Anna HalászkertAranykorona Történelmi Étterem, Kispipa Halászcsárda. Helyi ételkülönlegességért a lillafüredi sebespisztrángért érdemes kimenni a Lillafüredi Pisztrángtelep halsütödéjéhez.

Hol kempingezhetek a városban vagy közvetlen környékén?

Önmagában a város területén belül nem működik kemping. A legközelebb a következő településeken van lehetőség kempingezésre: Szentléleken, Bükkszentkereszten (Hollóstető) és Répáshután.

Hétvégén is nyitva van a Tourinform?

Szombaton 9:00 órától 14:00 óráig. Főszezonban vasárnap is 10:00 órától 14:00-ig nyitva tartunk, illetve minden hónap első vasárnapján a régiségvásár idején.

Hol van csomagmegőrző Miskolcon?

A Miskolc Tiszai Pályaudvaron csomagmegőrző működik minden nap hajnali 3:00-tól este 23:00-ig egyéni utazók részére. Sajnos nagyobb csoportok csomagjainak elhelyezésére itt nincs lehetőség.

Hol tudok kerékpárt bérelni Miskolcon?

A Miskolctapolcai Avalon Parkban, a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, valamint a Miskolchoz közeli Szentléleken található Turistaparkban.

Hogyan jár a kisvonat, honnan tájékozódhatok erről?

A mindennap járó kisvonat Miskolcról a Dorottya utcai állomásról indul. Végállomása Garadnán van. Lillafürednél egy nagyobb megálló található. A kisvonat hétvégén sűrűbben jár, mint hét közben. Előre meghirdetett alkalmakkor a kisvasút mahócai szárnyvonalán is közlekedik jármű. A kisvasút menetrendjéről a LÁÉV weboldalán, jegypénztáraiban valamint a Tourinform irodáinkban személyesen vagy telefonon lehet tájékozódni.

Hol tudok pénzt váltani Miskolcon?

Pénzt válthat az Exclusive Change erre szakosodott miskolci irodáiban. Megtalálható közülük egy a Miskolc Plázában, a Szinvaparkban, a Centrum áruház földszintjén, az avasi és a szentpéteri kapui Tescoban. A belvárosban az IBUSZ irodában is lehetőség van valutát váltani, valamint a Villanyrendőr közelében is van pénzváltási lehetőség.

Hol vehetek buszjegyet, napijegyet, bérletet a városban?

Buszjegyet és napijegyet az MVK jegypénztáraiban, a Tourinform irodában és több Nemzeti Dohányboltban lehet megvásárolni.

Hogyan a legolcsóbb számomra a tömegközlekedés turistaként?

Attól függ, mennyi időre érkezik és mit szeretne megnézni. Turistaként válthat egynapos (1600 Ft), háromnapos (3000 Ft), vagy hétnapos turistajegyet (3900 Ft), valamint hétvégi családi jegyet. Ha Miskolc legérdekesebb látnivalóit ingyenes tömegközlekedéssel és egyetlen belépőkártyával szeretné megtekinteni, akkor a Miskolc Passt Önnek találták ki, mellyel ingyenesen használhatja Miskolc tömegközlekedését, és felkeresheti egyszer ingyen a város egyes múzeumait, a Diósgyőri várat, a három nagy strandfürdőt, utazhat kisvasúton, részt vehet  garantált városnézésen.

Egy 24 órás kártyával minimum 2500 Ft-ot tud megspórolni, ha például 24 órán belül ellátogat a  a Barlangfürdőbe, bejárja a Diósgyőri várat és az egyik lillafüredi barlangot, valamint egy oda-vissza kisvonatozást is beiktat az utazásba a tömegközlekedésen kívül.

Hogyan tudok eljutni a Barlangfürdőhöz, messze van a belvárostól?

Miskolctapolca Barlangfürdő****-be a legegyszerűbben a Búza térről induló 2-es és 20-as buszokkal tud eljutni. A fürdő a belvárostól tömegközlekedéssel nagyjából húsz perc alatt megközelíthető.

Van-e éjszakai fürdőzés a Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben? Milyen az?

Szombatonként a fürdőlétesítmény 20:00-tól 24:00-ig nyitva áll az összes beltéri és nyári szezonban a kültéri medencék is. A Barlangfürdő Aquaterápia szolgáltatásai ilyenkor nem vehetők igénybe.

Van-e közös belépő a Miskolctapolca Barlangfürdő****-be és a Miskolctapolcai Strandra?

Igen. Mindkét fürdőben váltható kombinált felnőtt fürdőbelépő. A Miskolctapolca Barlangfürdő****-be ennél egy jegytípusnál egy négyórás időtartamban lehet belépni.

Hogyan tudok eljutni az Avalon Parkba?

Az Avalon Parkot autóval egyszerűen meg lehet közelíteni Miskolctapolcán az Iglói úton végighajtva. Tömegközlekedéssel Miskolctapolcáról, a nagy parkolóból indul az úgynevezett Dottó elektromos kisvonat. A szerelvények az Avalonpark weboldalán található menetrend szerint közlekednek.

Hova vehetek családi belépőt? Hogyan léphetek be múzeumokba, az állatkertbe, a várba a legolcsóbban családosan?

Gyermek és családi belépő Miskolc legtöbb látványosságánál váltható. Érdemes előre összeírni, hogy mely látnivalókat nézné meg a kicsikkel, mert ennek függvényében, akár olcsóbban is lehet a pihenés költsége, ha Önmagának és a gyerekének is online vásárol Miskolc Pass turisztikai kártyát. Nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekek számára is váltható Miskolc Pass kártya online, amellyel a város főbb látnivalói ingyenesen megtekinthetők.

Hol vehetek előre belépőt egyes koncertekre?

Érdemes minden esetben elsősorban a koncert honlapján vagy szórólapján elolvasni, hol lehet jegyet venni az adott eseményre. Miskolcon az egyik legnagyobb koncertjegy értékesítő iroda a Művészetek Háza Jegypénztára a Rákóczi utca 2. szám alatt található, közvetlenül a Miskolci Galéria Rákóczi-házának földszintjén. Bizonyos koncertekre lehetőség van a Tourinformban jegyvásárlásra. A Lovagi tornák terének eseményeire és a vár koncertjeire a Diósgyőri vár jegypénztárában is lehetőség van vásárlásra.

Mikor és hol tartják a régiségvásárt Miskolcon?

  Minden hónap első vasárnapján a város sétálóutcáján.

Milyen programokat rendeznek a Diósgyőri várban, hol találok erről információt?

A diosgyorivar.hu és a hellomiskolc.hu weboldalakon találhat naprakész információt a Diósgyőri vár eseményeiről.

Vannak-e garantált városnézések?

Márciustól novemberig minden hónap 2. szombatján előre meghirdetett témákkal indul városnézés - egyéni vendégek számára, kizárólag magyar nyelven. Indulás a Tourinform irodából.

Szálláskereső