GY.I.K.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a miskolci Tourinform irodába érkező vendégek feltesznek nekünk.

 

Mit érdemes megnézni a városban? Melyek a legfőbb miskolci látnivalók?

Miskolcon szinte kötelező kipróbálni a Miskolctapolca Barlangfürdő****-t, élményt szerezni a felújított Diósgyőri várban, kisvonatozni Lillafüredre, ahonnan érdemes elsétálni a lenyűgöző szépségű függőkertbe, vagy barangolni a látogatók számára kiépített két barlangban.  

A belvárosban semmiképpen sem érdemes kihagyni Miskolc nagyobb múzeumait. Látogasson el a Pannon-tenger Múzeumba a Görgey Artúr úton, a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületébe, a Miskolci Galéria Rákóczi-házba, az egyedülálló Magyar Orthodox Egyháztörténeti Múzeumba és a hozzá tartozó görögkeleti templomba. A Színészmúzeum Thália-ház a színház rajongóit várja tárt kapukkal. 

Miskolc látványosságainak bemutatására egy külön applikáció is létezik. Ez a GUIDE@HAND Miskolc, amelyet okostelefonra lehet letölteni. Segítségével 1-2 órás élvezetes sétáival önállóan fedezheti fel a várost, séta közben hangos navigációval lehet eljutni egyik pontból a másikba.

Hogyan jutok ki a belvárosból Miskolctapolcára és Lillafüredre a legkönnyebben?

Miskolctapolcát tömegközlekedéssel a Búza térről induló 2-es és 20-as buszokkal lehet felkeresni. 2017. június 17-től az Újgyőri főtértől a 290-es számú járat is közlekedik Miskolctapolcára. Autóval a 3-as út felé a Soltész Nagy Kálmán utcáról a Miskolctapolcai útra kell rákanyarodni, és azon végighaladni. 

Lillafüredre kisvasúttal a Dorottya utcai állomásról vagy pedig tömegközlekedéssel, az 5-ös, 15-ös buszra felszállva közelíthető meg. Az 5-ös, 15-ös busz megállója az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásánál található. A buszról a Palotaszálló megállóhelynél érdemes leszállni. Autóval Diósgyőrön is túl a Hegyalja utat érdemes követni egészen a Vadas Jenő utcáig. Eltévedni szinte lehetetlen, mert nagyobb elágazás ezen az erdei úton nincs.

Milyen ingyenes látnivalókat érdemes megnézni Miskolcon?

Miskolcon számos lehetőség van érdekes épületek, tájak felfedezésére. A belvárosnak több főbb tere is van, ilyen a Szent István tér, az Erzsébet tér, a Szinva terasz, a Hősök tere és a Népkert. Ha magasból nézne le Miskolcra, akkor ajánljuk, hogy tegyél egy sétát a Avasi kilátóhoz, ahonnan a város panorámájában gyönyörködhet. A kilátóhoz felvezető sétautakon barangolva megtekinthetők a város történelmi pincesorai. Az Avas hegy lábánál fekszik az Avasi református templom, amely az Erzsébet tér felől impozáns látványt nyújt. Belülről előzetes bejelentkezéssel, adománnyal megnézhető. A Miskolci Galéria Feledy- és Petró-háza belépőjegy nélkül látogathatók nyitvatartási időben, ahogy az Avasi arborétum is.

Miskolctapolcán egy gyönyörű parkrendszer helyezkedik el körbeölelve a csónakázótavat. A Pazár sétányon járva a bencés apátság romja  is megtekinthető.

Lillafüreden az egész függőkert nyitott a látogatók előtt, ahogy a vízesés is ingyenes és nem mindennapi látványosság. A kis üdülőtelepülésen legalább egy órát el lehet bolyongani a kacskaringós kőutakon. A Lillafüredi tanösvényen szakrális emlékeket: a Lourdes-i barlangot és a Limpiászi keresztet is érdemes felkeresni. A Lillafüredi Ökoturisztikai Központban ingyenes kiállítást lehet megnézni Lillafüred történetéről, a kisvasutakról és a Bükki Nemzeti Park kincseiről. Ugyanígy kipróbálható egy kisvonatszimulátor is. Lillafüredről kisvasúttal nagyjából tíz perc távolságra helyezkedik el az újmassai Fazola-kohó épülete. A kisvasút Garadna végállomásánál egy Erdészettörténeti Gyűjtemény látogatható belépő nélkül.

Miskolchoz közel számos érdekes kirándulóhelyet fedezhetfel a város Bükk-fennsíkhoz való közelségének köszönhetően. A városhoz közel több barlang is nyitott bárki előtt. Ilyen a Szeleta-barlang vagy a Kecskelyuk-barlang. Mindkettőhöz egy rövid túraútvonal vezet fel.

Hol kaphatok térképet a városról?

A Tourinform irodában vásárolható Miskolc várostérkép, Bükk-térkép, Bükki Nemzeti Park térkép, valamint Miskolc illusztrált térképe. Irodánkban ingyenes turisztikai kiadványként ezeknek a térképeknek az egyszerűsített változatait is meg lehet találni.

GUIDE@HAND Miskolc alkalmazást letöltve egy offline interaktív térképet is kaphat Miskolcról, amelyet internet nélkül is tud használni okostelefonon. 

Hol tudok "miskolcos" szuvenírt vásárolni otthon maradt rokonaimnak, barátaimnak?  

A várost és környékét bemutató ajándéktárgyak széles választékát a Széchenyi utca 16. szám alatti Tourinform irodában találhatja. A bolt termékei közül többek között miskolcos hűtőmágnest, képeslapot, bögrét vásárolhat. 

Érdekelnének a városi programok, hol kaphatok erről információt?

Online a hellomiskolc.hu oldalon tájékozódhat az eseménynaptárban. Személyesen a miskolci Tourinform irodában szerezhet információt a programokról. Heti programajánlónkat a Bakancsban és tűsarkúban Miskolcon című kiadványban tekintheti meg, töltheti le, de akár ki is nyomtathatja weboldalunkról: a www.hellomiskolc.hu-ról (a heti programajánló gombra kattintva).

Hol tudok Miskolcon magyaros étteremben enni?

A következő éttermekben szolgálnak fel magyaros ételeket Miskolcon a teljesség igénye nélkül: Calypso ÉtteremKemencés KisvendéglőKis Anna HalászkertAranykorona Történelmi Étterem, Kispipa Halászcsárda. Helyi ételkülönlegességért a lillafüredi sebespisztrángért érdemes kimenni a Lillafüredi Pisztrángtelep halsütödéjéhez.

Hol kempingezhetek a városban vagy közvetlen környékén?

Önmagában a város területén belül nem működik kemping. A legközelebb a következő településeken van lehetőség kempingezésre: Szentléleken, Bükkszentkereszten (Hollóstető) és Répáshután.

Hétvégén is nyitva van a Tourinform?

Szombaton 9:00 órától 14:00 óráig. Főszezonban vasárnap is 10:00 órától 14:00-ig nyitva tartunk, illetve minden hónap első vasárnapján a régiségvásár idején.

Hol van csomagmegőrző Miskolcon?

A Miskolc Tiszai Pályaudvaron csomagmegőrző működik minden nap hajnali 3:00-tól este 23:00-ig egyéni utazók részére. Sajnos nagyobb csoportok csomagjainak elhelyezésére itt nincs lehetőség.

Hol tudok kerékpárt bérelni Miskolcon?

A Miskolctapolcai Avalon Parkban, a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, valamint a Miskolchoz közeli Szentléleken található Turistaparkban.

Hogyan jár a kisvonat, honnan tájékozódhatok erről?

A mindennap járó kisvonat Miskolcról a Dorottya utcai állomásról indul. Végállomása Garadnán van. Lillafürednél egy nagyobb megálló található. A kisvonat hétvégén sűrűbben jár, mint hét közben. Előre meghirdetett alkalmakkor a kisvasút mahócai szárnyvonalán is közlekedik jármű. A kisvasút menetrendjéről a LÁÉV weboldalán, jegypénztáraiban valamint a Tourinform irodáinkban személyesen vagy telefonon lehet tájékozódni.

Hol tudok pénzt váltani Miskolcon?

Pénzt válthat az Exclusive Change erre szakosodott miskolci irodáiban. Megtalálható közülük egy a Miskolc Plázában, a Szinvaparkban, a Centrum áruház földszintjén, az avasi és a szentpéteri kapui Tescoban. A belvárosban az IBUSZ irodában is lehetőség van valutát váltani, valamint a Villanyrendőr közelében is van pénzváltási lehetőség.

Hol vehetek buszjegyet, napijegyet, bérletet a városban?

Buszjegyet és napijegyet az MVK jegypénztáraiban, a Tourinform irodákban és több Nemzeti Dohányboltban lehet megvásárolni.

Hogyan a legolcsóbb számomra a tömegközlekedés turistaként?

Attól függ, mennyi időre érkezik és mit szeretne megnézni. Turistaként válthat egynapos (1600 Ft), háromnapos (3000 Ft), vagy hétnapos turistajegyet (3900 Ft), valamint hétvégi családi jegyet 2900 Ft-ért. Ha Miskolc legérdekesebb látnivalóit ingyenes tömegközlekedéssel és egyetlen belépőkártyával szeretné megtekinteni, akkor a Miskolc Passt Önnek találták ki, mellyel ingyenesen használhatja Miskolc tömegközlekedését, és felkeresheti egyszer ingyen a város egyes múzeumait, a Diósgyőri várat, a három nagy strandfürdőt, utazhat kisvasúton, részt vehet  garantált városnézésen vagy egy bükki kiránduláson.

Egy 24 órás kártyával minimum 2500 Ft-ot tud megspórolni, ha például 24 órán belül ellátogat a  a Barlangfürdőbe, bejárja a Diósgyőri várat és az egyik lillafüredi barlangot, valamint egy oda-vissza kisvonatozást is beiktat az utazásba a tömegközlekedésen kívül.

Hogyan tudok eljutni a Barlangfürdőhöz, messze van a belvárostól?

Miskolctapolca Barlangfürdő****-be a legegyszerűbben a Búza térről induló 2-es és 20-as buszokkal tud eljutni. A fürdő a belvárostól tömegközlekedéssel nagyjából húsz perc alatt megközelíthető. Diósgyőr felől érkezve javasoljuk a 290-es buszt, amely 2017. június 17-től jár az Újgyőri főtértől. Autóval a 3-as út felé a Soltész Nagy Kálmán utcáról a Miskolctapolcai útra kell rákanyarodni, és azon végighaladni. Az utazás így is körülbelül tizenöt-húsz percet vesz igénybe.

Van-e éjszakai fürdőzés a Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben? Milyen az?

Nyáron bizonyos alkalmakkor nyitott a fürdő éjszakánként is. Ilyenkor a fürdőlétesítmény 20:00-tól 24:00-ig nyitva áll az összes beltéri és kültéri medence. A Barlangfürdő Aquaterápia szolgáltatásai ilyenkor nem vehetők igénybe.

Van-e közös belépő a Miskolctapolca Barlangfürdő****-be és a Miskolctapolcai Strandra?

Igen. Mindkét fürdőben váltható kombinált felnőtt fürdőbelépő. A Miskolctapolca Barlangfürdő****-be ennél egy jegytípusnál egy négyórás időtartamban lehet belépni.

Hogyan tudok eljutni az Avalon Parkba?

Az Avalon Parkot autóval egyszerűen meg lehet közelíteni Miskolctapolcán az Iglói úton végighajtva. Tömegközlekedéssel Miskolctapolcáról, a nagy parkolóból indul az úgynevezett Dottó elektromos kisvonat. A szerelvények az Avalonpark weboldalán található menetrend szerint közlekednek.

Hova vehetek családi belépőt? Hogyan léphetek be múzeumokba, az állatkertbe, a várba a legolcsóbban családosan?

Gyermek és családi belépő Miskolc legtöbb látványosságánál váltható. Érdemes előre összeírni, hogy mely látnivalókat nézné meg a kicsikkel, mert ennek függvényében, akár olcsóbban is lehet a pihenés költsége, ha Önmagának és a gyerekének is online vásárol Miskolc Pass turisztikai kártyát. Nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekek számára is váltható Miskolc Pass kártya online, amellyel a város főbb látnivalói ingyenesen megtekinthetők.

A kártyák választhatók tömegközlekedési kedvezménnyel, illetve anélkül, annak függvényében, hogy a gyereked mennyi idős, és hogyan érné meg jobban a kártyavásárlás. Ezek közül kivételt képez a Lillafüredi Kalandpark, ahol kuponnal vehetők igénybe az attrakciók.

Hol vehetek előre belépőt egyes koncertekre?

Érdemes minden esetben elsősorban a koncert honlapján vagy szórólapján elolvasni, hol lehet jegyet venni az adott eseményre. Miskolcon az egyik legnagyobb koncertjegy értékesítő iroda a Művészetek Háza Jegypénztára a Rákóczi utca 2. szám alatt található, közvetlenül a Miskolci Galéria Rákóczi-házának földszintjén. Bizonyos koncertekre lehetőség van a Miskolc Boltban jegyvásárlásra. A Lovagi tornák terének eseményeire és a vár koncertjeire a Diósgyőri vár jegypénztárában is lehetőség van vásárlásra.

Mikor és hol tartják a régiségvásárt Miskolcon?

  Minden hónap első vasárnapján a város sétálóutcáján.

Milyen programokat rendeznek a Diósgyőri várban, hol találok erről információt?

A diosgyorivar.hu és a hellomiskolc.hu weboldalakon találhat naprakész információt a Diósgyőri vár eseményeiről.

 

Szálláskereső