GY.I.K.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a miskolci Tourinform irodába érkező vendégek feltesznek nekünk.

 

Mit érdemes megnézni a városban? Melyek a legfőbb miskolci látnivalók?

Miskolcon szinte kötelező kipróbálni a Miskolctapolca Barlangfürdő****-t, kisvonatozni Lillafüredre, ahol érdemes elsétálni a lenyűgöző szépségű függőkertbe, vagy barangolni a látogatók számára kiépített két barlangban.  

 A belvárosban semmiképpen sem érdemes kihagyni Miskolc nagyobb múzeumait. Látogasson el a Pannon-tenger Múzeumba a Görgey Artúr úton, a Miskolci Galéria Rákóczi-házba, az egyedülálló Magyar Orthodox Egyháztörténeti Múzeumba és a hozzá tartozó  Szentháromság görögkeleti templomba. A Színészmúzeum Thália-ház a színház rajongóit várja tárt kapukkal. 

 Miskolc látványosságainak bemutatására egy külön applikáció is létezik. Ez a GUIDE@HAND Miskolc, amelyet okostelefonra lehet letölteni. Segítségével 1-2 órás élvezetes sétáival önállóan fedezheti fel a várost, séta közben hangos navigációval lehet eljutni egyik pontból a másikba.

Hogyan jutok ki a belvárosból Miskolctapolcára és Lillafüredre a legkönnyebben?

 Miskolctapolcát tömegközlekedéssel a 20-as busszal lehet felkeresni. Autóval a 3-as út felé a Soltész Nagy Kálmán utcáról a Miskolctapolcai útra kell rákanyarodni, és azon végighaladni. 

 Lillafüred kisvasúttal a Dorottya utcai végállomásról vagy pedig tömegközlekedéssel, az 5-ös, 15-ös buszra felszállva közelíthető meg. Az 5-ös, 15-ös busz megállója az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásánál található. A buszról a Palotaszálló megállóhelynél érdemes leszállni.

Milyen ingyenes látnivalókat érdemes megnézni Miskolcon?

 Miskolcon számos lehetőség van érdekes épületek, tájak felfedezésére. A belvárosnak több főbb tere is van, ilyen a Szent István tér, az Erzsébet tér, a Szinva terasz, a Hősök tere és a Népkert. Ha magasból nézne le Miskolcra, akkor ajánljuk, hogy tegyen egy sétát a Avasi kilátóhoz, ahonnan a város panorámájában gyönyörködhet. A kilátóhoz felvezető sétautakon barangolva megtekinthetők a város történelmi pincesorai. Az Avas hegy lábánál áll az Avasi református templom, amely az Erzsébet tér felől impozáns látványt nyújt. Belülről előzetes bejelentkezéssel, adománnyal megnézhető. A Miskolci Galéria Feledy- és Petró-háza belépőjegy nélkül látogathatók előzetes bejelentkezéssel, ahogy az Avasi arborétum is.

 Miskolctapolcán egy gyönyörű parkrendszer helyezkedik el körbeölelve a csónakázótavat. A Pazár sétányon járva a bencés apátság romja is megtekinthető. Az Avalon Park területére is ingyenes a belépés, a szolgáltatásokért természetesen fizetni kell.

 Lillafüreden az egész függőkert nyitott a látogatók előtt, ahogy a vízesés is ingyenes és nem mindennapi látványosság. Itt legalább egy órát el lehet bolyongani a kacskaringós kőutakon. A Lillafüredi tanösvényen szakrális emlékeket: a Lourdes-i barlangot és a Limpiászi keresztet is érdemes felkeresni. A Lillafüredi Ökoturisztikai Központban tavasztól őszig ingyenes kiállítást lehet megnézni Lillafüred történetéről, a kisvasutakról. Ugyanitt kipróbálható egy kisvonatszimulátor is. Lillafüredről kisvasúttal nagyjából tíz perc távolságra helyezkedik el az újmassai Fazola-kohó épülete. A kisvasút Garadna végállomásánál egy Erdészettörténeti Gyűjtemény látogatható.

 Miskolchoz közel számos érdekes kirándulóhelyet fedezhet fel a város Bükk-fennsíkhoz való közelségének köszönhetően. A városhoz közel több barlang is nyitott bárki előtt. Ilyen a Szeleta-barlang vagy a Kecskelyuk-barlang. Mindkettőhöz egy rövid túraútvonal vezet fel.

Hol kaphatok térképet a városról?

 A Tourinform irodában vásárolható Miskolc várostérkép, Bükk-térkép. Irodánkban ingyenes turisztikai kiadványként ezeknek a térképeknek az egyszerűsített változatait is meg lehet találni.

 A GUIDE@HAND Miskolc alkalmazást letöltve egy offline interaktív térképet is kaphat Miskolcról, amelyet internet nélkül is tud használni okostelefonon. 

Hol tudok "miskolcos" szuvenírt vásárolni otthon maradt rokonaimnak, barátaimnak?  

 A várost és környékét bemutató ajándéktárgyak széles választékát a Széchenyi utca 16. szám alatt működő Miskolc Boltban találhatja. A bolt termékei közül többek között miskolcos hűtőmágnest, képeslapot, bögrét, pólót, helyi italokat, bükki borokat, gyógynövényes készítményeket és könyveket vásárolhat. 

Érdekelnének a városi programok, hol kaphatok erről információt?

 Online a hellomiskolc.hu oldalon tájékozódhat az eseménynaptárban. Személyesen a Tourinform Miskolc irodában szerezhet információt a programokról. Heti programajánlónkat a Bakancsban és tűsarkúban Miskolcon című kiadványban tekintheti meg, töltheti le, de akár ki is nyomtathatja weboldalunkról: a www.hellomiskolc.hu-ról (a heti programajánló gombra kattintva).

Hol tudok Miskolcon magyaros étteremben enni?

 A következő éttermekben szolgálnak fel magyaros ételeket Miskolcon a teljesség igénye nélkül: Calypso ÉtteremKemencés Kisvendéglő, Aranykorona Történelmi Étterem, Kispipa Halászcsárda. Helyi ételkülönlegességért a lillafüredi sebespisztrángért érdemes kimenni a Lillafüredi Pisztrángtelep halsütödéjéhez.

Hol kempingezhetek a városban vagy közvetlen környékén?

 Önmagában a város területén belül nem működik kemping. A legközelebb a következő településeken van lehetőség kempingezésre: Szentléleken, Bükkszentkereszten (Hollóstető) és Répáshután.

Hétvégén is nyitva van a Tourinform?

 A belvárosi iroda szombaton 8:45 órától 14:45 óráig van nyitva. Főszezonban a Lillafüredi Ökoturisztikai Központban is üzemeltetünk egy infopontot, amely a hétvége mindkét napján nyitva tart.

Hol van csomagmegőrző Miskolcon?

 A Miskolc Tiszai Pályaudvaron csomagmegőrző működik minden nap hajnali 3:00-tól este 23:00-ig egyéni utazók részére. Sajnos nagyobb csoportok csomagjainak elhelyezésére itt nincs lehetőség.

Hol tudok kerékpárt bérelni Miskolcon?

 A Miskolctapolcai Avalon Parkban, a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, valamint a Miskolchoz közeli Szentléleken található Turistaparkban.

Hogyan jár a kisvonat, honnan tájékozódhatok erről?

 Az egész évben közlekedő kisvonat a Dorottya utcai állomásról indul. Végállomása Garadnán van, Lillafürednél egy nagyobb megálló található. A kisvonat hétvégén sűrűbben jár, mint hét közben. Előre meghirdetett alkalmakkor a kisvasút mahócai szárnyvonalán is közlekedik jármű. A kisvasút menetrendjéről a LÁÉV weboldalán, jegypénztáraiban valamint a Tourinform irodáinkban személyesen vagy telefonon lehet tájékozódni.

Hol tudok pénzt váltani Miskolcon?

 Pénzt válthat az Exclusive Change erre szakosodott miskolci irodáiban. Megtalálható közülük egy a Miskolc Plázában, a Szinvaparkban, az avasi és a Szentpéteri kapui Tescoban. A belvárosban az IBUSZ irodában is lehetőség van valutát váltani, valamint a Villanyrendőr közelében is van pénzváltási lehetőség.

 Hol vehetek buszjegyet, napijegyet, bérletet a városban?

 Buszjegyet és napijegyet az MVK jegypénztáraiban,a Tourinform irodában és több Nemzeti Dohányboltban lehet megvásárolni,illetve online is (e-jegyet) az MVK Zrt. honlapján. Forgalmasabb megállókbanjegykiadó automaták is működnek.

 Hogyan a legolcsóbb számomra a tömegközlekedés turistaként?

 Attól függ, mennyi időre érkezik és mit szeretne megnézni. Turistaként válthat egy-, három- vagy hétnapos turistajegyet, valamint hétvégi családi jegyet. Ha Miskolc legérdekesebb látnivalóit ingyenes tömegközlekedéssel és egyetlen belépőkártyával szeretné megtekinteni, akkor a Miskolc Passt Önnek találták ki, mellyel ingyenesen használhatja Miskolc tömegközlekedését, és felkeresheti egyszer ingyen pl. a három nagy fürdőt, néhány látnivalót, múzeumot, vagy részt vehet garantált városnézésen.

Hogyan tudok eljutni a Barlangfürdőhöz, messze van a belvárostól?

 A Miskolctapolca Barlangfürdő****a belvárostól tömegközlekedéssel nagyjából húsz perc alatt megközelíthető a 20-as buszokkal, amelynek a végállomásától pár perc séta a Barlangfürdő bejárata.

Van-e éjszakai fürdőzés a Miskolctapolcán?

A Miskolctapolca Barlangfürdőben és az Ellipsum Élmény- Strandfürdőben is meghirdetett időpontokban 20:00-tól 00:00-ig nyitva áll az összes beltéri és nyári szezonban a kültéri medencék is. A Barlangfürdő Aquaterápia szolgáltatásai ilyenkor nem vehetők igénybe.

Hogyan tudok eljutni az Avalon Parkba?

 Az Avalon Parkot autóval egyszerűen meg lehet közelíteni Miskolctapolcán az Iglói úton végighajtva. Tavasztól őszig a miskolctapolcai nagy parkolóból indul az úgynevezett Dottó elektromos kisvonat, odáig a 20-as városi autóbusszal lehet eljutni. A szerelvények az Avalonpark weboldalán található menetrend szerint közlekednek.

Hova vehetek családi belépőt? Hogyan léphetek be múzeumokba, az állatkertbe, a várba a legolcsóbban családosan?

 Gyermek és családi belépő Miskolc legtöbb látványosságánál váltható. Érdemes előre összeírni, hogy mely látnivalókat nézné meg a kicsikkel, mert ennek függvényében, akár olcsóbban is lehet a pihenés költsége, ha Önmagának és a gyerekének is online vásárol Miskolc Pass turisztikai kártyát. Nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekek számára is váltható Miskolc Pass kártya online, amellyel a város főbb látnivalói ingyenesen megtekinthetők.

Hol vehetek előre belépőt egyes koncertekre?

 Érdemes minden esetben elsősorban a koncert honlapján vagy szórólapján elolvasni, hol lehet jegyet venni az adott eseményre. Miskolcon az egyik legnagyobb koncertjegy értékesítő iroda a Művészetek Háza Jegypénztára a Rákóczi utca 2. szám alatt található, közvetlenül a Miskolci Galéria Rákóczi-házának földszintjén. A legtöbb programra online is lehet jegyet vásárolni.

Mikor és hol tartják a régiségvásárt Miskolcon?

  Minden hónap első vasárnapján a város sétálóutcáján.

Vannak-e garantált városnézések?

Márciustól novemberig minden hónap 2. szombatján előre meghirdetett témákkal indul városnézés - egyéni vendégek számára, kizárólag magyar nyelven. Indulás a Tourinform irodából.
Az egyéb városrészekbe szervezett garantált városnézések az eseménynaptárban megtalálhatók.

Szálláskereső