Folkamenco – Rítus, ritmus, szenvedély

Dátum

2017 dec

09

Web: www.facebook.com/events/564890513858987/
Esemény helyszíne:
Művészetek Háza - 3530Miskolc, Rákóczi u. 5.

Nézze meg térképen

2017. december 9-én 19:00 órától a  Folkamenco látható a Művészetek Házában.


Két nép, a spanyol és a magyar vállalt végvár szerepet a keresztény Európa védelmében. A küzdelmek keserűsége és fájdalmaik nyomot hagytak kultúrájuk és művészetük minden területén. A szomorú balladáikból, ennek ellenére mindig a pozitív hitük emelkedik felszínre. Zenéjük és táncaik az életigenlésből fakadó megmaradás energiáit ébresztik a nézőben és hallgatóban egyaránt. Mindkét nép röghöz kötött életének kísérője, a szabadság időtlen megtestesítője: a vándorló cigányság. Az ő megmaradásuk záloga is az az élő kultúra, mely beolvaszt magába mindent, ami hagyományként megtartó büszkeséget, hitet és boldogságot jelenthet.

A megőrzött színes emlékek olvasztótégelyében, a mai világban, az élővé tett közös erő: az ÉLETSZERETET! A gyökerekből felszínre tört látható virág gondozása az, ami tartást ad. A múlt előtti tisztelgés a jelenben a közös jövő, amit a közös energiák képviselnek. Ezt a mélyből feltörő érzést, mely a lelkünkből fakad, egyesítjük ebben az előadásban, melynek résztvevői bárhonnan származnak is, sajátjuknak érezhetik minden pillanatát.

Különbözőségünk látszólagos csak, mert az érzelmek, melyek táncainkból-zenéinkből ébrednek azonosak. Csodálkozva fedezzük fel a távolság ellenére, a sok-sok apró jelet, mely összeköt.

Mottó: "Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." /Kodály Zoltán/

Táncművészek:

Pirók Zsófia - flamenco tánc - Évad legjobb pályakezdő táncművésze díj 2016

Lippai Andrea - flamenco tánc - Harangozó Gyula díjas és Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett táncművész

Ajtai Krisztina - flamenco tánc

Mateo El Gallito - flamenco tánc (Łódź, Lengyelország)

Horányi-Pirók Panka - néptánc

Horváth Eszter - néptánc - A​z évad legjobb női táncművésze ​díj ​2014

Kolumbán Norbert - néptánc - Az évad legjobb férfi táncművésze díj 2015

Soós András - néptánc - Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszttel kitüntetett táncművész

Magyar zenekar:
Pálházi Bence és Bandája - hegedű, brácsa, nagybőgő
Eredics-Fekete Zsuzsanna - ének

Flamenco zenekar:
Juan José Bando - flamenco gitár (Sevilla, Spanyolország)
Alicia Carrasco - flamenco ének (Algeciras, Spanyolország)
Hosman Ádám - ütőhangszerek

„Rengetegszer kapom a kérdést, egy magyar lány, miért táncol flamencót? Bennem a megismert „világok” egyként élnek, számomra a flamenco egy életforma, melyet a magyar gyökereimmel együtt élek meg nap, mint nap. A Folkamenco előadással szeretném ezt a belső egységet külső formába önteni. Szeretném, ha hallhatóvá, érezhetővé és láthatóvá válna a „vérem” az animációs technikában, a jelmezekben, a zenékben, a ritmusokban, a táncokban… A megvalósításra csodálatos művészeket kértem fel, akik mind nagy lelkesedéssel fogadták az elképzelést.” /Pirók Zsófia - ötlet, rendezés/

Koreográfiák: Pirók Zsófia, Kolumbán Norbert, Lippai Andrea, Mateo El Gallito
Jelmezek: Molnár-Madarász Melinda Meyke
Zeneszerzés: Juan José Bando (Sevilla, Spanyolország)
Video animáció: Szabó Kristóf
Grafika: Barcsik Lilla

Jegyár: 2200 Ft

Kultúra Erzsébet utalványt és kártyát, Edenred Ajándék- és Bevásárló kártyát, Edenred Kultúra és Sport kártyát, Szép Kártyát (Szabadidő MKB Bank, Szabadidő K&H Bank, Szabadidő OTP Bank), MKK Ajándékutalványt és bankkártyát elfogadnak.

Jegyek kaphatók: Miskolci Kulturális Központ központi jegypénztárában (Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, a www.muhamiskolc.hu-n, valamint a JEGY.HU-n.
 

Városrész
Belváros
Esemény jellege
Fedett
Esemény típusok
Színház, irodalom