Dr. Lovász Emese régész előadásai

Dátum

2017 nov

18

Web: diosgyorivar.hu/dr-lovasz-emese-regesz-eloadasai-4
Esemény helyszíne:
Diósgyőri vár - 3534Miskolc, Vár u. 24.

Nézze meg térképen

2017 dec

23

2017. november 18-án 11:00 órai és 15 órai kezdettel Dr. Lovász Emese, régész előadása a Diósgyőri várban.

11:00-tól Kőhalom, most vár áll ott... a várromtól a várrekonstrukcióig. Az előadás a Diósgyőri vár műemléki történetét követi nyomon, a három évszázados pusztulástól a régészeti feltárások ismertetésén át a várrekonstrukció I. ütemének befejezéséig. Részletesen mesél a rekonstrukció során megépült termek berendezéséről, és a kiállítási koncepcióról, melynek révén megszületett az élő, eleven, önmagát és a középkori életet bemutató vár.

15:00-tól A középkor asztala. Témája a középkori étkezés, az alapanyagok bemutatásától a főzésen át a lakomák, valamint az étkezési illemszabályok megismeréséig. Képzeletben helyet foglalhatunk egy főúri asztalnál, de feljegyezhetünk magunknak néhány kipróbálásra érdemes reneszánsz receptet is.

 

2017. december 23-án 11:00 órától  Dr. Lovász Emese régész "Ünnepi fogások a király asztalán" című előadása a Diósgyőri Várban.

 

Az "Ünnepi fogások a király asztalánál" c. előadás középpontjában a középkori karácsonyi szokások állnak: hogyan ünnepelték a karácsonyt a 14-15. században, és milyen ételek, italok kerültek a király asztalára? Az ünnepi készülődésben érdemes egy kis időt szakítani, és eljönni a Diósgyőri várba, ahol az előadás közben egy-egy fűszeres falat kóstolásával is emlékezünk a régi ünnepekre.

 

 

Városrész
Miskolc - Diósgyőr
Esemény jellege
Szabadtéri | Fedett